Нов дамски рекорд за най-бърза обиколка на света с колело

Джени Греъм обиколи света със своето колело за по-малко от 125 дни

0
 

Сподели

Shares

Преди броени дни Джени Греъм се превърна в най-бързата жена, която обикаля света с колело.

124 дни, 10 часа и 49 минути отнема на шотландката да измине разстоянието от 29 657 км. Началото на предизвикателството тя постави на 16 юни в Берлин – градът, който беше и крайната точка на обиколката й.

Джени Греъм
Photo: THOMAS HOGBEN; source: bbc.com

С постижението си Греъм побеждава с почти три седмици предишната най-бърза жена, обиколила света с колело. През 2014 Паола Джианоти успява да се справи за 144 дни.

Пътешествието на Греъм  през тези почти 125 дни я отвежда до повече от 10 страни. Сред тях са Германия, Полша, Литва, Латвия, Русия, Монголия, Китай. След това тя достига по въздух до Австралия и Нова Зеландия, които също са част от предизвикателството на Греъм. Обиколката на шотландката продължава в Аляска, откъдето е достигнала Канада, а след това отново САЩ. Предпоследният етап я отвежда в Лисабон. От там Греъм потегля с колелото си към Берлин, за да постави край на пътешествието си и да се превърне в най-бързата жена, обиколила света с колело.

Джени Греъм
Photo: THOMAS HOGBEN; source: bbc.com

През цялото време шотладнката не е разчитала на допълнителна подкрепа, а единствено на собствената си сила и възможности.

Чудите ли се коя е първата жена в историята, която обикаля света с колело? Ако сте любопитни да разберете, прочетете историята й тук. 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.