Билет за метрото срещу пластмасови бутилки

Новоинсталирана машина на една от метростанциите в Истанбул приема пластмасови бутилки и кенчета за рециклиране, а в замяна дава билет или дозарежда картата за пътуване

0
 

Сподели

Shares

Новоинсталирана машина на една от метростанциите в Истанбул приема пластмасови бутилки и кенчета за рециклиране, а в замяна дава достъп до метрото. Технологията сортира и смила приетата пластмаса, след което я подрежда за рециклиране.

Машини за рециклиране на пластмаса в Истанбул
Photo: Istanbul Metropolitan Municipality; source: nytimes.com

В зависимост от предоставения брой бутилки или кенчета пътниците имат възможност да се сдобият с билет за метрото или да дозареждат картата си за пътуване. Еднократният билет, например, се равнява на около 28 пластмасови бутилки от 1,5 л. или 0.5-литрови кенчета.

За една половинлитрова бутилка автоматът добавя 3 куруша (турски стотинки) в картата за пътуване, а за 1,5 л. – 6 куруша. Кенчетата имат по-голяма стойност, тъй като за 0,5 л. пътниците получават допълнително 9 куруша.

Самата машина запаметява колко бутилки предоставя всеки човек. Общината е дала обещание, че ще подарява безплатни билети за различни събития (като театрални постановки) или билети с намаления на тези от тях, които рециклират най-много.

За да стимулира процеса, общината в Истанбул планува да продължи с инсталирането на поне още 100 машини на 25 различни локации в целия град. В плана са включени и училища, и университети. Със зареждането на картата си посредством тях, гражданите ще имат възможност не само да плащат за метрото, но и за автобусите, трамваите, както и да получат достъп до публичните тоалетни. 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.