Пети опит за първо зимно изкачване на К2

През януари 2019 международна експедиция ще се отправи към втория по височина връх в света

0
 

Сподели

Shares

И през 2019 г. ще станем свидетели на опит за първо зимно изкачване на К2. Международна експедиция, която се състои от алпинисти от Русия, Казахстан и Киргизстан, ще се отправи към втория по височина връх в света през януари.

Техният опит отбелязваме под номер 5 в зимната история на К2. Той ще се случи година след като полска експедиция не успя да се справи със суровите условия на осмехилядника. Другите опити за достигане до 8611-метровия връх през зимата са регистрирани през сезоните 2011-2012, 2002-2003 и 1987-1988 г.

К2
Photo: Denis Urubko/Nationalgeographic.com

Най-големите предизвикателства, пред които ще се изправи експедицията през 2019, са метеорологичните условия – през зимата в района на К2 ветровете могат да стигнат до 200 км/ч, а температурите до -40°C. Лавинната опасност, опасността от падане на камъни, както и разреденият въздух, също са сред факторите, които не трябва да се подценяват.

Всеки един от участниците в експедицията има опит с изкачването на седемхилядници, а лидерът – Васили Пивцов има в актива си “Хималайската корона”, като достигането до всички 14 осемхилядника е осъществил без наличието на допълнителен кислород.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.