Учредиха Български планинарски съюз

Организация, която се стреми към устойчиво развитие в областта на планинския туризъм, дейности и спортове

0
 

Сподели

Shares

Нова национална организация, която ще обединява действащи организации и хора за устойчиво развитие в областта на планинския туризъм, дейности и спортове, вече действа в страната ни. Тя носи името Български планинарски съюз, а учреждението й се случи на 29-и септември. Домакин на събитието беше местност Узана в Централна Стара планина.

Регистрираното като юридическо лице с нестопанска цел сдружение се състои от членове, които са известни в средите и отдавна работят за подобряване условията в планините. Те неведнъж са доказали опита си в организирането на различни мероприятия за подобряване инфраструктурата, инициативи за възстановяване на изоставени заслони и организираното водене на туристи от всички възрасти.

Български планинарски съюз

Част от тези мероприятия през годините са постигнали маркирането и почистването на 100 маршрута (в т.ч. по Е3 и Е8) с дължина 800 км. Понастоящем се маркират и се очаква да бъдат маркирани още толкова маршрути с дължина над 900 км. Поставени бяха над 600 указателни табели, като предстои поставяне на още 800. На много места се подменят колове, предстои поставянето на нови, дори по трасета, където не е имало преди. А много хижи се сдобиха с интернет, уеб камери, метеорологични станции и соларни панели безплатно.

Една от основните цели на Български планинарски съюз е да продължи тези добри практики и да бъде основен съюзник на родните ни планини. Членовете на сдружението ще се стремят да направят планинските пътеки по-достъпни и приветливи. Освен това ще работят по възстановяването и изграждането на хижи, заслони и съпътстваща инфраструктура, както и промяна в мисленето на отговорните институции, свързани с планините и планинския туризъм. Изграждане на планинарска култура сред хората, които посещават планините в България, съхраняване на природата и съграденото в планините за поколенията, както и приобщаване на младите хора към природата, също са сред основните цели на членовете на съюза.

Новата организация поема ангажимента да работи прозрачно и в полза на всички хора, които са активни в планината.

Към Български планинарски съюз ще бъде създаден Консултативен съвет от експерти – физически и юридически лица, които ще дават предложения, експертни мнения и оценки за определени дейности.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.