Олюдениз: Синята лагуна на Турция

0
 

Сподели

Shares
Олюдениз
Олюдениз

Олюдениз или по-известен като Синята лагуна, е курорт разположен на югозападното турско крайбрежие, където се сливат Егейско и Средиземно море.

Месеците септември и октомври са изключително приятни за ваканция там, тъй като дневните температури са около 26-31 градуса.

В курорта има много варианти за отсядане – от 5-звездни хотели до уютни и не много скъпи места. Храната е изключително вкусна. Ако сте решили да сваляте килограми, там със сигурност няма да успеете с тази задача.

Цените в момента са доста ниски, заради понижаващата се стойност на турската лира.

Олюдениз
Олюдениз

Най-хубавото на курорта е, че не е само място за почивка, а и място за различни хобита и активности, като гмуркане и параплнаризъм.

Изключително чистата и тюркоазена вода на залива привлича всеки, който иска да се гмурка. Олюдениз е място с красиви, подводни пещери и разнообразна фауна. Местните агенции за гмуркане предлагат курсове и екипировка под наем.

Синята лагуна е изключително подходяща и за шнорхелинг, каране на кану, а съвсем на близо можете да практикувате и каньонинг.

ВИЖ ПОВЕЧЕ: Каньониг – съвети за начинаещи

Олюдениз снимка: Fethiye Dalis
Олюдениз снимка: Fethiye Dalis

Олюдениз е известен и със своите прекрасни условия за парапланеризъм. Считан е за едно от най-красивите места за летене, заради невероятната панорама, която се разкрива политайки от планината Бабадаг.

Бабадаг е планина с височина 1969 м. От една година мястото вече разполага и с лифт, който да извозва всички желаещи пилоти и туристи.

Олюдениз снимка: Fethiye Dalis
Олюдениз снимка: Fethiye Dalis

Много известно място, което можете да посетите в района на Олюдениз е Долината на пеперудите. Намира се на около 16 км, в подножието на планината Бабадаг. Долината е известна с богатата си флора и 105-те вида пеперуди, които живеят там.

Долината на пеперудите, Турция снимка: tihorad.com
Долината на пеперудите, Турция снимка: tihorad.com

От Олюдениз започва и най-дългата туристическа пешеходна пътека в Турция – Ликийският път – с дължина 540 км.

От 2010 година по Ликийският път се провежда и международен ултрамаратон, който започва от Олюдениз и е с дължина около 220-240 км.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.