Най-често срещаните отпадъци в морето са пластмасови

До това заключение достигнаха биолозите на WIND2WIN

0
 

Сподели

Shares

Един от най-големите проблеми на Черно море са плаващите пластмасови отпадъци. Това е изводът от проведено между 18 и 27 септември изследване под ръководството на д-р Димитър Беров – един от морските биолози, които се включиха в предизвикателството WIND2WIN с моторна лодка.

WIND2WIN

Напомняме ви, че през месец септември сърфистите Илияна Стоилова и Йоан Колев преминаха 300 км от Дурнакулак до Резово с уиндсърф. Всички 24 часа и 15 минути, които прекараха във вода, бяха част от предизвикателството WIND2WIN. Основната му цел е да привлече общественото внимание към каузата “Черно море, свободно от пластмаса”

По време на изследването, проведено от 18 до 27 септември, биолозите установиха наличието на увеличено количество пластмасови предмети, за сметка на други плаващи отпадъци, които при изследване през 2017 г. са били много повече. Тези пластмасови предмети са отложени по плажове и скални брегове, което означава силните вълнения и ветрове са ги транспортирали до брега.

WIND2WIN

Проблемът със замърсяването на Черно море с пластмаса е сравнително нов и слабо проучен. При изследвания от лятото на 2017 г. установихме, че микропластмасите във водите му са не са по-малко от тези в Световния океан. Знаехме, че има такова замърсяване, но нямахме представа, че е в чак такива мащаби – споделя д-р Димитър Беров.

Да се справим с проблема заедно

Всички знаем, че пластмасата е сред отпадъците, които се разграждат най-трудно, а замърсяването с нея най-често се получава от човешка намеса. Именно затова от нас самите зависи да се справим с проблема. Съществуват различни начини, по които можем да го направим. Всеки, който желае да наблюдава крайбрежните води и плажовете, може да си “осинови” плаж и да организира мониторинг на замърсяването с отпадъци по него. За целта може да се изпозлва едно от полезните в случаи приложения – Marine Litter Watch на Европейската агенция по околната среда.

WIND2WIN

Доброволческият труд в камапаниите за почистване е друга възможност, в която можем да допринесем за справянето с проблема. Също така опознаването на проблема и приетите мерки за мониторинг в България и ЕС, както и настояването за промени в законодателството да се ограничат пластмасовите продукти за еднократна употреба, са сред начините, които ще са в полза на кампанията.

Различни инициативи, част от кампанията “Черно море, свободно от пластмаса”, ще продължат и през 2019 г. В началото на новата година се очаква да бъде готов и документалният филм, който проследява целия ход на предизвикателството WIND2WIN, както и дейностите на изследователския екип.  

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.