Бягане в подкрепа на египетския лешояд

Членове на Българско дружество за защита на птиците и любители ще бягат на Маратон София, за да подкрепят кампанията “Миля за египетския лешояд”

0
 

Сподели

Shares

Стартът на тазгодишното издание на Маратон София ще бъде даден след броени дни, а един от отборите, който ще се включи в него, ще се състои от членове и любители на Българско дружество за защита на птиците.

С участието си в надпреварата те ще поставят начало на информационната кампания “Миля за египетския лешояд”.

Тя ще подкрепи световно застрашената птица, която е включена и в Червения списък на IUCN (International Union for Conservation of Nature).

Миля за египетския лешояд
Снимка: Борис Белчев

За да насърчат кампанията, в Маратон София ще се включат и деца от спортен клуб “Приорити спорт”, както и от баскетболен клуб ЦСКА. А по време на самото събитие различни специалисти ще са на място, в готовност да разкажат за значението и опасностите, които застрашават египетския лешояд.

Със старта на “Миля за египетския лешояд” ще се оповести и началото на международния проект “Опазването на египетския лешояд по миграционния му път”. Той вече разчита на обновен сайт и партньорство със страните по пътя на птицата, което ще направи възможно всеки един от нас да следи грижата и резултатите, които се постигат по проекта.  

Миля за египетския лешояд
Снимка: Борис Белчев

В него ще се включат и българи, които са готови да защитават каузата публично. Сред тях е директорът на столичния зоопарк – арх. Добромир Бориславов, а самият зоопарк ще бъде домакин на различни събития, които ще бъдат част от програмата на кампанията.

Египетският лешояд – кой е той?

Египетският лешояд е най-дребният от четирите вида лешояда, които се срещат в Европа. Той е гнездил по египетските пирамиди, по тепетата в Пловдив и е
предвестник на пролетта в Източните Родопи и в Западна Гърция, отглежда малките
си у нас и прелита 4000 км всяка есен до Африка.

Характерният облик на птицата се получава от стърчащите й заострени пера по главата. Оперението й е с черни махови пера и голо жълто-оранжево лице.

Миля за египетския лешояд
Снимка: Борис Белчев

Числеността на египетския лешояд в България е била многобройна в миналото. Днес Балканският полуостров е дом на по-малко от 70 двойки.

Птицата е включена в Червената книга на България и е под опеката на Закона за биологичното разнообразие.

Факторите, които го застрашават

Две от най-големите заплахи, които са причина египетският лешояд да е сред най-бързо изчезващите птици, са отровите и електрическите стълбове.

Използването на отрови срещу други хищници е причина и за 90% от смъртните случаи на египетския лешояд на територията на Балканите. Това е практика, която предизвиква ефект върху биоразнообразието като цяло. Целта на проекта е да се смекчи този проблем като предложи алтернативни и ефективни методи за справяне с него.  

Миля за египетския лешояд
Снимка: Борис Белчев

Електрическите стълбове също са сред основните заплахи за живота на египетския лешояд. По време на миграция и зимуване птицата често ги използва като място, където да си почине или да пренощува. Стълбовете, които са част от нисковолтовата електропреносна мрежа, са опасни за лешояда, защото при излитане или кацане, между него и фазата може да възникне късо съединение.

Един от ефективните начини за справяне с проблема е тези стълбове да се обезопасят със специални изолатори. Мярката е полезна и за хората, и за бизнеса, тъй като повишава качеството на услугата и предпазва мрежата от прекъсване.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.