Най-трудният туристически маршрут в Европа: GR 20

Той е дълъг 180 км и пресича Корсика по диагонал, преодолявайки 14 000 м положителна денивелация

0
 

Сподели

Shares
Маршрут GR 20 в Корсика
Маршрут GR 20 в Корсика / Снимка: Диана Иванова

Да отпътуваш за една от най-желаните туристически дестинации в Европа – остров Корсика, е мечта за мнозина. Да преминеш по определяния за най-труден планински маршрут на стария континент – GR 20, е истинско предизвикателство. 

GR 20 в няколко факта

Всички, които се отправят към пътеките на GR 20 и искат да изминат маршрута докрай, ще трябва да преодолеят 180 км и 14 хиляди метра положителна денивелация. По този начин те ще преминат през територията на почти целия остров по диагонал от север на юг. Маршрутът отвежда ентусиастите по отвеси, дълбоки циркуси и скални ръбове. С право планинската пътека е определяна како една от най-красивите. 

Именно тези факти определят GR 20 като най-трудния дълъг туристически маршрут в Европа и го нареждат сред първите 20 най-известни преходи в света.

По маршрута GR 20 в Корсика: Lac de Capitello
По маршрута GR 20 в Корсика: Lac de Capitello / Снимка: Диана Иванова

Откъде идва името GR20?

GR е съкратено от Grande Randonnée, което означава „голяма екскурзия“ на френски.

GR е цяла мрежа от дълги трекинг маршрути в Европа, особено във Франция, Белгия, Холандия и Испания. Маршрутът GR20 се счита за най-трудният от всички GR маршрути.

Вижте още: 5 красиви острова в Европа, в които автомобилите са забранени

Планиране на маршрута

Пътеката се състои от две части:

1. Северната част започва от Каленцана и завършва във Вицавона. Тази пътека е най-трудна поради стръмните каменисти пътеки. Но и най-красивата.

2. Южната част минава от Вицавона до Конка. Този път не е толкова труден и е малко по-малко красив. По пътя се намира невероятно красивото плато Coscione със своите зелени поляни. Вицавона се смята за средата на пътя. Тук има жп гара, което е много удобно за тези, които са решили да направят половината маршрут.

По маршрута GR 20 има планински хижи, където можете да нощувате. Условията и цените за настаняване и изхранване варират в зависимост от населеното място. Можете да лагерувате близо до тези хижи, но нямате право да разпъвате палатки по пътеката.

GR 20 е пътека за напреднали туристи, която може да се измине с ходене за 15-20 дни. Това, разбира се, зависи от физическата ви форма и темпото.

Вижте още: Бягане сред дивата красота на Корсика

Маршрут GR 20 в Корсика
Маршрут GR 20 в Корсика / Снимка: Ben Hart

Какво е настаняването на GR20?

GR20 не е известен със своя лукс. Точно обратното.

Планинските хижи (убежища), разположени по пътеката GR 20, предлагат основно настаняване и храна. Хижите, в които могат да се настанят 15-20 души, обикновено имат една голяма спалня с дървени легла и дебели матраци. В близост до хижата могат да се поставят палатки, другаде по маршрута не се поставят палатки. Добра идея е да носите палатки, ако не сте сигурни, че в хижите ще има място.

Маршрут GR 20 в Корсика
Маршрут GR 20 в Корсика / снимка: FranceToday.com

Хижите са собственост на Регионалния природен резерват на Корсика. Цената за нощувка е 10-20 € на легло, 5 € на човек за поставяне на палатка. По маршрута има и няколко малки хотела и къщи за гости, които са много по-удобни, но и по-скъпи. Цената включва храна: супа, основно ястие и десерт. Закуската може да бъде закупена отделно за 6-10 € на човек. Можете също така да си купите храна от супермаркета и да я приготвите в хижите. Газовите котлони и всички необходими прибори са свободно достъпни. В хижите можете да закупите местно червено вино, студена бира и безалкохолни напитки. В хижата на Аско Стагну не се приготвя храна. Но можете да го поръчате от най-близкия хотел или да го приготвите сами. Магазини има в хижите на Тигиету, Пиетра Пиана, Лонда, Ускиолу.

Въпреки че хижите остават отворени през цялата година, не трябва да очаквате храна, вода, отопление или светлина в тях между ноември и май.

Ако се отклоните от маршрута на определени етапи, понякога можете да намерите ферми, села или места, които предлагат малко повече лукс от матрак до седем други хъркащи, потни туристи. Но, разбира се, няма да чакате на самата пътека.

Вижте още: Корсика – островът на мечтите

Маршрут GR 20 в Корсика
Маршрут GR 20 в Корсика / Снимка: Диана Иванова

Маркировка на маршрута 

Пътеката GR20 е добре маркирана с червени и бели флагове, разположени върху скали, камъни и дървета. По пътеката има и скални насипи. Но е по-добре да вземете добра карта със себе си, в случай че се изгубите.

Мога ли да изминете само малка част от GR20?

Разбира се! Някои хора разделят пътеката на север и юг, което означава, че можете да извървите приблизително половината пътека, ако решите. Северната част на пътеката минава от Каленцана до Вицавона и обхваща малко над 60 мили. Този раздел може да бъде покрит за 7-10 дни. Южната част на пътеката минава от Вицавона до Конка, покрива 50 мили и може да бъде извършена за около седмица.

Северната секция се счита за по-предизвикателна от южната на GR20, както поради допълнителното разстояние, така и поради терена под краката. С малко проучване има и други опции за маршрут, които ви позволяват да се справите и с конкретни сегменти.

Маршрут GR 20 в Корсика
Маршрут GR 20 в Корсика / снимка: trecks-and-trails.com

Кога е най-доброто време да отидете в Корсика?

Най-доброто време за преход GR 20 е края на юли и началото на септември. По това време повечето хижи работят, времето не е толкова горещо и няма толкова много хора, колкото през юли или август. Между ноември и май в планините има сняг и пътеката е доста опасна. Много хижи по това време са затворени и ще трябва сами да се погрижите за настаняване и храна. През зимата (февруари до април) само най-опитните туристи могат да преминат пеша по маршрута GR 20 и то само с водач. През зимата северната част на GR20 е известна като Alta Strada.

Вижте още: „Boleron travel stories“: най-добрите европейски дълги преходи

Маршрут GR 20 в Корсика
Маршрут GR 20 в Корсика / Снимка: Диана Иванова

Рекордите на GR 20

Рекордът за GR20, разбира се, е много по-бърз от средното пешеходно преминаване.

Към момента най-бързото преминаване е на корсиканския трейл бегач Ламберт Сантели, който в края на юни 2021 г. счупи рекорда за преминаване на легендарния маршрут с 41 минути спрямо предишния, пробягвайки го за 30 часа и 25 минути. По маршрута вече са се разписвали елитни бегачи, като

Франсоа Д’Хейн държи рекорда от 2016 г. до 2021 г. Предишни рекордьори са Гийом Перети, който е корсиканец и го завършва за 32 часа. Преди това рекордът е бил на Килиан Жорнет, завършил трасето за 32 ч. и 52 минути.

Настоящият рекорд за жена се държи от Ан-Лиз Русе, която завършва тура за 35 часа и 50 минути през юни 2022 г.

Вижте още: Как един българин измина 800 км за 28 дни и достигна до своя Камино де Сантяго

Маршрут GR 20 в Корсика
Маршрут GR 20 в Корсика / снимка: @pam.travelblog

Алтернативи

Има алтернативни начални и крайни точки за маршрута GR20. В допълнение към трите основни точки – Каленцана, Вицавона и Конка, от които можете да започнете маршрута си, има още няколко места, където можете да започнете или завършите пътуването си.

Освен това острова има и други пътеки, не толкова  трудни, но също много красиви. Първата пътека е „Mare e monti“, преминаваща от море към планина и „Mare a mare“, преминаваща от море към море.

GR20 е невероятно труден, дълъг и изтощителен, но поемането по този популярен маршрут е незабравимо изживяване. В края на краищата, пътеката е известна с най-живописните гледки и разнообразието на природата: това са планини, водопади, чисти реки с пъстърва, кестенови гори и алпийски ливади с редки цветя – всичко това може спокойно да се класифицира като световно съкровище на природата и това си струва да се види.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.