Международен турнир по ултимейт фризби у нас

0
 

Сподели

Shares

Осмото издание на Международния турнир по ултимейт фризби “Disc of Peace” ще се проведе в София. На 6 и 7 октомври стадион “Бенковски” ще посрещне отбори от България, Румъния, Сърбия, Германия и Турция, които ще вземат участие в надпреварите по време на турнира. Мачовете ще бъдат както следва: в събота – от 10 до 17 ч. и в неделя – от 10 до 14 часа. 

Ултимейт фризби
Що е то ултимейт?

Социален, колективен, динамичен и безконтактен. Тези аспекти лежат в същността на спорта ултимейт, който се играе с летящ диск. По тази причина той е известен още и като “Ултимейт фризби”. Ултимейт се практикува в отбори, които са смесени, тоест, мъже и жени могат да играят заедно.

Удоволствието от играта е главно движеща сила при хората, които се занимават с този спорт. По тази причина, той е един от малкото, в които няма съдии, а играчите сами са отговорни за разрешаването на спорни ситуации. Това винаги се случва с аргументи и уважителен начин спрямо кодекса за честна игра в ултимейт – Spirit of The Game. Въпреки това, на по-важните турнири е възможно използването на наблюдатели, които да съветват играчите за някои от ситуациите.

Ултимейт е създаден през 1968 г. в САЩ, като още тогава в основата му са мирното разрешаване на конфликтни ситуации, приятелство и взаимно уважение, въпреки различията между хората.

Ултимейт фризби
Снимка: Madk/fr.wikipedia.org
А в България?

Активното развитие на ултимейта у нас започва през 2010 г. Към този момент български отбори имат множество участия и титли от турнира в чужбина, а към тях прибавяме и три много успешни класирания на престижни турнири в Германия. В последните 2 години ултимейт започна да се развива и в българските училища, а в началото на 2018 се проведе и първият междуучилищен турнир у нас.

Общият брой на държавите, в които се практикува ултимейт, са 70. Очаква се спортът да бъде включен в програмата на Олимпийските игри в Париж през 2024 г.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.