Най-гъсто населеният остров в света

2
 

Сподели

Shares

Санта Крус дел Ислоте е островът, където 500 човека живеят в общо 115 къщи. Площта му е колкото едно футболно игрище, което го превръща в най-гъсто населения остров в света.

Санта Крус дел Ислоте
Photo: mybestplace.com

Местоположението му е на архипелага Сан Бернардо, на 20 км от брега на Колумбия. Най-лесният начин, по който се достига, е с ферибот от пристанищния колумбийски град Толу.

Счита се, че островът е открит преди малко повече от век от рибари, които са били в района. Те са решили да си построят лагер именно на тази територия, поради липсата на комари.

Днес Санта Крус дел Ислоте е изцяло застроен от къщи. Въпреки това там няма постоянно течаща вода и електрическа мрежа. Водата се набавя от колумбийските военноморски сили, което я прави още по-ценен ресурс за жителите на острова. Електричеството идва от генератор, който осигурява ток за няколко часа на ден.

Санта Крус дел Ислоте
Photo: Uhkabu/Wikipedia.org

На острова има 4 основни улици и 10 “квартала”. Жителите му се изхранват предимно от риболов, като почти всяко семейство разполага със собствена лодка.

Интересен факт е, че 60% от населението на Санта Крус дел Ислоте са деца. През 2017 г., например, е имало 7 новородени и никой от останалите жители не е умрял.

На острова има и училище, в което се обучават 170 деца, а учителите, които преподават в него, са 12.

Вижте още: Най-високо разположеното населено място в света

Сподели

Shares

2 КОМЕНТАРИ

  1. В панелката имаш ток и вода и прилива не може да те залее :D

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.