Започна уиндсърф предизвикателството WIND2WIN

0
 

Сподели

Shares

Точно в 10:00 ч. днес Йоан Колев и Илияна Стоилова поставиха начало на предизвикателството WIND2WIN. Основната цел на двамата уиндсърфисти е осъществят скоростно преминаване по море от най-северната до най-южната точка на българското Черноморие. Те ще изминат 300 км от Дуранкулак до Резово, като с това искат да насочат общественото внимание към проблемите със замърсяването на водите ни.

Wind2Win

Йоан и Илияна стартираха предизвикателството в условия на северен вятър със сила 8-10 м/с. Около 13 ч. направиха и първата си спирка на нос Калиакра, а вечерта ще прекарат в град Бяла.

Какво предстои?

Вторият етап от  WIND2WIN ще се осъществи на 19-и септември, когато Йоан и Илияна ще направят морски преход през Бургаския залив в посока Созопол. Очаква се това да бъде най-тежката част от предизвикателството. От нос Емине двамата уиндсърфисти ще излязат в открито море, а от пристанището в Бургас ги очаква сериозен трафик на кораби.

Wind2Win

Последният етап ще отведе Йоан и Илияна от Созопол до Резово, като по време на него те ще се движат близо до брега.

Точното им местоположение може да бъде проследено и в реално време с помощта на GPS трак на този линк.

Самият маршрут на WIND2WIN се трасира за първи път и е своебразен експеримент както за двамата сърфисти, така и за целия екип, който стои зад предизвикателството.

Докато го осъществяват, уиндсърфистите са придружавани и от екип морски биолози, които снемат проби от водата, за да оформят екологична картина. Освен това те ще наблюдават и локализират местата с плаващи морски отпадъци и ще записват наблюденията си върху морските бозайници в Черно море.

Wind2Win
Последно за сезона почистване от каузата “Черно море, свободно от пластмаса”

След края на предизвикателството WIND2WIN на 23-ти септември, двамата уиндсърфисти, заедно със Surfrider Foundation, организират последно за сезона почистване на плаж “Ветеран” във Варна. То ще бъде част от серията активности, които подкрепят каузата “Черно море, свободно от пластмаса”. Началото на почистването ще бъде поставено в 10:30 ч., а в него могат да се включат всички желаещи.

Повече информация за WIND2WIN можете да намерите тук, както и във фейсбук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.