Орландо Дюк отново над всички

0
 

Сподели

Shares

Jorge Ferzuli - Lifestyle / Photocredit: Dean Treml

Справяйки се по възможно най-добрия начин с предизвикателствата на скока в дълбокия и приличащ на кладенец вертикален тунел в мексиканската джунгла, Орландо Дюк отново се извиси над съперниците си и в пряк, и в преносен смисъл. Колумбиецът триумфира за втори пореден път в сериите Red Bull Cliff Diving тази година. На 2-ра и 3-та позиция в състезанието в Мексико се класираха съответно Гари Хънт (шампион в сериите от 2010 г.) и Слава Полишчук. Сравнявайки скоковете им с тези на лидера обаче, на британеца сякаш липсваше достатъчна подготовка, а изпълненията на украинеца не бяха със същата степен на трудност.

Полуостров Юкатан, част от териториалните владения на Мексико, беше мястото, където се проведе вторият от общо седем кръга в тазгодишното издание на световни серии Red Bull Cliff Diving. Този път платформата за скачане се извиси над огромен процеп, слизащ към водата. Предполага се, че въпросната форма, наподобяваща вертикален тунел или дълбок кладенец, обграден отвсякъде с растителност, е получена вследствие на врязването на метеорит. Предизвикателство за участниците този път беше не само височината (27 метра), но също и фактът, че втората част от тунела тъне в сянка – при скок, състезателят има нулева видимост към точката на приводняване.

Slava Polyeshchuk, Orlando Duque, Gary Hunt - Winning / Photocredit: Dean Treml

В Мексико най-отявлени съперници за първото място бяха двамата шампиони – въздесъщият Дюк (победител в сериите през сезон 2009) и Хънт (през сезон 2010). Нивото на трудност на скоковете на 36-годишния колумбиец обаче предопредели той да доминира и в крайна сметка да си осигури втора поредна победа за сезона.

„Миналият сезон беше тежък“ – коментира Орландо, който след победата си и в Мексико продължава да оглавява генералното класиране. – „Тогава научих няколко нови скока, но трябваше да ги упражнявам, за да ги правя перфектно. Нужно беше да подходя много ловко между възможността да пропусна скок и това да го направя перфектно. По време на предсезонната си подготовка се концентрирах върху качеството на изпълненията ми и изглежда това сега ми се отплаща. Чувствам се много, много по-добре в сравнение с миналата година. Щастлив съм.“

Гари Хънт зае второто място в Мексико, но определено бе доста по-уверен в скоковете си в сравнение с демонстрираното в първия кръг на Рапа Нуи (Чили), където остана трети. След британеца се нареди най-възрастният участник в сериите – 44-годишният украинец Слава Полишчук. Той надделя с минимална разлика в битката за третото място със Сирил Оумеджкан.

Cyrille Oumedjkane - Action / Photocredit: Dean Treml

За съжаление и по изключение един от ключовите играчи – Артем Силченко – не се появи в Мексико. Причина бяха настъпилите в последната минута усложнения с полета на руснака. Така той не успя да участва в състезанието и изгуби втората си позиция в генералното класиране. В момента Силченко заема едва 6-ото място в таблицата.

По повод развоя на състезанието в Мексико българският скачач Тодор Спасов, който ще се присъедини към сериите в следващия кръг в Гърция, коментира: „В Мексико Орландо Дюк отново показа на какво е способен. Интензивната му подготовка през зимната пауза сега определено се отплаща. С второто си място пък Гари Хънт започна да надгражда първоначалното си постижение от Рапа Нуи, когато остана трети. Въпреки това трябва да наблегне още на подготовката си и съм сигурен, че в следващия кръг ще бъде по-мотивиран. Радвам се за Слава Полишчук, който се класира трети. Това е солидно постижение, доказващо неговата перфектна техника и натрупан опит. Нещото, което му попречи да се бори за по-предна позиция, бе липсата на трудност в сравнение със скоковете на Орландо Дуке и Гари Хънт.

Следващият кръг от сериите Red Bull Cliff Diving 2011 ще се проведа на 22 май в Атина, Гърция. Там за първи път ще има и българско участие в лицето на скачача Тодор Спасов.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.