Между Дуранкулак и Резово с уиндсърф: в очакване на началото

0
 

Сподели

Shares

Wind2Win

Първото по рода си уиндсърф предизвикателство у нас – преминаване на разстоянието от Дуранкулак до Резово (или в обратна посока, в зависимост от прогнозата), се очаква да започне до няколко дни. Илияна Стоилова и Йоан Колев от сърф училище “Акаша” ще се опитат да изминат дистанцията от около 300 км между най-северната и най-южна гранична точка на българското Черноморие, движени единствено от силата на вятъра.

Когато започне, ще можем да проследим директно предизвикателството Wind2Win, като GPS трак, както непрекъснато обновяване на информацията ще могат да бъдат намерени в официалното събитие. Ето защо да го направим:

  • Маршрутът на WIND2WIN се трасира за пръв път и представлява своеобразен експеримент за сърфистите и целия екип на предизвикателството. Никой преди тях не е опитвал и не е изминавал разстоянието между двете гранични точки с уиндсърф;
  • Предизвикателството се простира отвъд спортното постижение. Целта на двамата уиндсърфисти е да привлекат вниманието на обществеността върху проблема със замърсяването на водите ни с пластмасови отпадъци.
  • По време на Wind2Win заедно с Илияна и Йоан ще се движи и екип от морски биолози. Те ще имат задачата да снемат проби по цялата дистанция, които ще оформят екологичната картина на морската вода. Биолозите ще наблюдават и локализират местата с плаващи морски отпадъци и ще записват наблюденията си върху морските бозайници в Черно море (трите вида делфини).

Wind2Win, Илияна Стоилова

Илияна обяснява и какво е нужно, за да стартира предизвикателството:

„Вятърът е нашият най-ключов партньор. В момента в който той ни дари с нужната прогноза – посока север-североизток или юг-югозапад, и сила 8-10 м/с, тогава ще можем да стартираме и да се движим със средна скорост на уиндсърфа – 35 км/ч. Очакваме това да се случи през следващите 10-15 дни“.

Очаква се уиндсърфистите да успеят да изминат разстоянието за два дни.

Wind2Win, Илияна Стоилова и Йоан Колев

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.