Създадоха робот, който ще защитава Големия Бариерен риф

0
 

Сподели

Shares
Робот, който защитава Големия Бариерен риф
Photo: Queensland University of Technology/smithsonianmag.com

Австралийски учени от Технологичния университет в Куинслнад създадоха подводен робот, който ще защитава Големия Бариерен риф. Сред основните му предзначения е да намира едно от животните, които представляват опасност за рифа – Трънен венец. Въпреки че е от вида морска звезда, то не случайно се казва по този начин. Има характерен вид с тръни, отровен е и се храни с коралите.

Crown of Thorns
Photo: jon hanson/en.wikipedia.org

Първият в света робот, който е разработен специално за среда на коралови рифове, има способността да улавя Трънния венец и дори да го убива. Батерията му издържа 8 часа, а зрението му е разработенo така, че да може улавя животното на места, на които преди това е било невъзможно.

Освен Трънния венец, роботът може да улови и други проблеми, свъразни с Големия бариерен риф като обезцветяването на коралите, качеството на водата и нивото на замърсяване в нея.

Към този момент учени констатират, че 2300 км от рифа вече са унищожени до степен, която не може да бъде поправена, именно поради някои от гореизброените проблеми – обезцветяването на коралите, наличието на Трънен венец и не на последно място – човешка намеса.

Вижте още: Австралия инвестира в спасяването на Големия Бариерен риф

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.