Една година от преминаването на първото 9c в света

0
 

Сподели

Shares

3-ти септември е денят, в който Адам Ондра пренаписа историята на световното катерене. Точно преди една година на тази дата чехът изкатери “Тишина”, който е първият маршрут в света, оценен с категорията 9c.

Adam Ondra on Project Hard - 9c
Снимка: www.outdoorjournal.com

Вижте още: Първото 9c в света вече е факт

45-метровият тур се намира в пещерата Флатангер в Норвегия. За да реализира проекта си докрай, Ондра е правел многобройни опити по маршрута, които го довеждат до извода, че това е едно от най-трудните изкатервания в живота му. Чехът прекарва целия месец юли в Норвегия, но в крайна сметка настинка го възпрепятства да осъществи целта си още тогава. Той обаче е решен да се завърне много скоро. Именно това се случва, и в началото на септември се превръща в първия човек в света, който успешно изкатерва маршрут от категорията 9c.

Историята на най-трудния маршрут в света започва през 2011 г. Тогава е накована първата му част. През 2013 г. самият Ондра наковава втората половина, като още тогава той определя “Тишина” като тур, по който едва ли ще премине скоро.

„Тишина“ - името на първото 9c
Снимка: rockandice.com

Преди да се случи изкатерването по “Тишина”, маршрутът носеше името “Project Hard”. Знаеше се обаче, че то е временно и че Ондра сам ще реши как да се казва първото 9c в света. Катерачът го наименува точно, кратко и ясно – “Тишина”, поради факта, че самият той се е изненадал сам от себе си, след като не е издал нито един звук, докато е преминавал по него.

Вижте още: „Тишина“ – името на първото 9c в света 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.