Най-високо разположеното езеро в света

Знаете ли кое е то?

0
 

Сподели

Shares

Два природни обекта, които се славят с прозвището “най”. Те носят името Охос дел Саладо (Ojos del Salado) и са познати като най-високия вулкан и най-високо разположеното езеро в света. Те се намират близо до границата между Аржентина и Чили.

Езерото
Photo: adventureconsultants.com

Въпреки че не е голямо или дълбоко, езерото Охос дел Саладо се намира на 6390 м, което го превръща в най-високо разположеното в света. Максималният диаметър, който достига, е 100 м, а дълбочината му също не е голяма – между 5 и 10 м. Самото езеро е постоянно, въпреки относително сухите условия в региона почти през цялата година (тъй като вулканът се намира близо до пустинята Атакама). Снеговете, които падат през зимата, се задържат в най-високите части на вулкана. Въпреки това понякога в региона се разразяват снежни бури, които обхващат по-ниските части, дори и през лятото.

Вулканът
Охос дел Саладо
Снимка: http://chile.travel

Най-високата му точка достига 6893 м, а това го нарежда на първо място по височина сред вулканите в света. Освен това Охос дел Саладо е вторият най-висок връх в Южна Америка, след Аконкагуа (6960 м). Tой е считан за активен, въпреки че се наблюдават редки изхвърляния на сяра и водни пари, като последното от тях е било през 1994 г. (За сравнение предхождащите го са се случили през 1937 и 1956 г.)

Счита се, че достъпът до Охос дел Саладо – и до езерото, и до самия връх, не се характеризира с висока степен на трудност, с изключение на последните метри до най-високата точка на вулкана. Първото изкачване, се е случило през 1937 г., когато двама поляци достигат до 6893 м.

Вижте още: Кой е най-южният град в света? и Най-високо разположеното населено място в света

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.