Как се създават пейки от рециклирана пластмаса?

0
 

Сподели

Shares

Всички знаем, че пластмасовите отпадъци са един от най-големите проблеми за околната среда и бъдещето на човечеството като цяло. Има примери обаче, които ни показват как ефективно можем да ги използваме и да вдъхваме нов живот на полезни неща.

Един от тях се случи в Уелс, където жителите вече могат да сядат на пейки, създадени от изцяло рециклирани пластмасови отпадъци.

Пейки от рециклирана пластмаса
Photo: climateactionprogramme.org

Това се случи след като столицата Кардиф беше домакин на кръг от Volvo Ocean Race. След провеждането на ветроходната надпревара бяха събрани около 1000 кг пластмаса. Организатори и участници осъзнават, че използването й по време на състезанието е почти неизбежно. Но за сметка на това, те решават да дадат събраното след това количество отпадъци на местен завод, който да ги рециклира.

Този процес се допълва и допълнителна обработка на пластмасата, тъй като често в нея има и други вещества. И това се случва поне няколко пъти, за да има ефект.   

След като материалът вече е достатъчно чист, той е топен и се превръща в топчета, от които могат да бъдат създадени различни неща и в конкретния случай пейките. 

Подобни примери оказват своето влияние върху обществото. Именно това се случва в Уелс, където жителите на държавата успешно изграждат навика да разделят боклука си.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.