Да скочиш в бездна, прорязана от метеорит

0
 

Сподели

Shares

За да участват във втория кръг от световните серии Red Bull Cliff Diving, 12 регулярни и 1 гост състезател напуснаха цивилизацията, отправяйки се към тайнствения мексикански полуостров Юкатан, където е властвала културата на маите.

Athlete: Gary Hunt / Event: Red Bull Cliff Diving World Series 2010 - Hilo, Hawaii / Photocredit: Romina Amato

Платформата за скачане е издигната над природно оформена бездна, според някои учени, дело на паднал метеорит. Мястото е само на 10 минути път от известния археологически резерват Чичен Ица (в превод кладенецът на племето ица). Той е част от световното културно-историческо наследство на ЮНЕСКО.

Самата точка за скачане, нещо като вертикална граница за участниците в сериите Red Bull Cliff Diving 2011, се намира в северната част на полуостров Юкатан (Мексико). Мястото е в списъка на Новите 7 чудеса на света, направен през 2007 г. То може да се определи като огромна дупка, яма или кладенец. Около група от няколко такива древните маи са си построили град и павиран път към него. Нещо повече, археолози са установили, че в древността маите са използвали „кладенеца” за жертвоприношения. За това се съди по откритите там останки от различни предмети и човешки кости. Предполага се, че обредите са се правели в чест на Бога на дъжда Чаак.

Поемаш дъх, пристъпваш към ръба на платформата за скок и политаш. В миг осъзнаваш, че си в нещо като вертикален тунел, отвсякъде покрит с растителност, с променяща се видимост и с диаметър около 60 метра. Сблъсъкът с водната повърхност е след 27 метра, а после до земните недра остават други 39.
Въпросният „кладенец” се намира в сърцето на джунглата, тази на мексиканския полуостров Юкатан. Образуванието е едно от три хилядите подобни, за които се предполага, че са станали факт след врязването на метеорит. Необикновената му форма и още по-необичайната история привличат организаторите на световните серии Red Bull Cliff Diving неудържимо, дотолкова, че мястото е определено за втора спирка в състезателния календар за 2011 г.

Полуостров Юкатан, включен в пределите на Мексико, за втори пореден сезон ще домакинства кръг от шампионата за висок скок Red Bull Cliff Diving. Тази година за състезателна е определена датата 10 април. Традиционният 12-броен елит на световните скачачи ще бъде допълнен от Джонатън Уал, който получи уайлд кард за мексиканския кръг. Осъществявайки своя скок обаче, състезателите трябва да са подготвени за някои природни специфики в Юкатан. „За опасността при скока си да се сблъскат с някоя птица например, тъй като мястото е естествен резерват, както и фактът, че ще се гмурнат във воден басейн, пълен с рибки“ – обяснява българският скачач Тодор Спасов, който има лични наблюдения върху мястото.

„Има и още подробности от пейзажа. Платформата за скачане е разположена от слънчевата страна, но след отскока и известна част от полета се попада в абсолютна сянка, която продължава до самото приводняване. Освен това винаги трябва да се имат предвид характеристиките на водата.
Тъй като скачаме в естествени водни басейни, е необходимо предварително да сме проверили дали водата е топла, студена, сладка, солена или пък течаща“
– обяснява Тодор Спасов. „Студената и солената вода имат по-голяма плътност и досегът с тях е по-агресивен, което при погрешно преценяване на ситуацията може да доведе до разтягане на сухожилия или скъсване на мускули. За да не се случи подобно нещо, при приводняване краката трябва да са в стриктно събрана позиция. В Юкатан температурата и на въздуха и на водата е висока, което е преимущество, тъй като тялото става по-гъвкаво.“

Имайки предвид всички тези детайли, световният елит на екстремните скачачи вече е в Мексико. Като лидер в класирането след първия кръг на о-в Рапа Нуи (Чили), провел се в края на март, в Юкатан пристигна Орландо Дуке, следван от Артем Силченко и Гари Хънт. На тази база Тодор Спасов, който ще се изправи срещу тях в третия кръг в Гърция, сега прогнозира:

„Сигурен съм, че Орландо ще направи силни скокове, искайки на всяка цена да увеличи актива си пред основните съперници. Артем пък допусна малки грешки в Чили, които му отнеха първото място. Затова в Мексико ще е амбициран да покаже колко техничен скачач всъщност е. Гари също не се представи безпогрешно в първия кръг. Сега обаче очаквам да е максимално концентриран и да докаже, че не случайно стана шампион през 2010 г. Несъмнено обаче сред останалите скачачи може да има изненади и някой от тях да си проправи път до топ 3 в Мексико.“

Повече информация относно изминалия кръг от RBCD, провел се на остров Рапа Нуи, Чили, ще намерите тук

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.