Рекорден брой изкачвания на Еверест през Пролет 2018

5
 

Сподели

Shares

Пролетта на 2018 се оказа най-активният сезон в историята на първенеца в света. Според данни на Министерството на туризма в Непал 563 човека (сред които 511 мъже и 52 жени) са достигнали до Еверест и неговите 8848 м. Те са представители на 39 държави. За справка, година по-рано, на покрива на света са стъпили 449 души.

Рекорден брой изкачвания на Еверест през 2018
Снимка: pixabay.com

Всички тези изкачвания са регистрирани от южната страна на Еверест. Данните за другите маршрути към върха все още са неофициални. Ясно е, че около 150 човека са достигнали до него от страната на Тибет.

По този начин общият брой хора, които са изкачили най-високия връх в света през пролетта, надминава 700, а това също е своеобразен рекорд в историята на осемхилядника.

Голяма част от изкачванията са се случили в периода от 13-и до 24-и май, когато времето беше благоприятно за експедициите в региона.

Сподели

Shares

5 КОМЕНТАРИ

  1. Здравейте, в тези материали съобщава ли се колко от тези изкачвания са с кислород ?

  2. Като са тръгнали да изкачват без кислород, може да опитат и без яке за да е максимално „чисто“ и близко до възможностите на тялото изкачване. Щото е много важно и елитарно без кислород….

  3. Ами да, важно е Христо! Защото 90% от тея хора нямаше да могат да се изкачат ако не си бяха платили на 10 шерпа да им носят бутилките и да ги завлачат догоре!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.