Първите жени високопланински носачи в Перу

Въпреки дискриминацията, която среща, група жени практикува законно тази професия

0
 

Сподели

Shares

Макар и в 21 в., има много държави по света, в които все още се наблюдава неравенство между половете. Сред тях е и Перу. Данни на Световната здравна организация сочат, че страната е на трето място в глобален аспект по дискриминация на жените и насилие над тях.

Първите жени високопланински носачи в Перу
Първите жени високопланински носачи в Перу (снимка: Jeff Heimsath)

Този факт от своя страна подсказва, че професията на високопланинския носач в Перу се практикува само от мъже. И едва ли е учудващо, предвид набора от качества, които трябва да притежава занимаващият се с нея. Най-важните сред тях са сила и издръжливост на голяма надморска височина. Оказва се обаче, че има жени, които са мотивирани да разчупят стереотипите и да покажат не само в родината си, но и пред света, че не отстъпват по тези качества на противоположния пол. Те са първите дами в Перу, които практикуват законно тази професия и изкарват поминъка си благодарение на нея.

Първите жени високопланински носачи в Перу
Photo credit: JEFF HEIMSATH/nationalgeographic.com

Това се случва с помощта на една от главните туристически агенции в държавата (Evolution Treks Peru) – първата, която се съгласява да наема жени. И дори ги изпраща да практикуват по един от най-трудните за страната маршрути – Inca Trail (По пътя на инките), който завършва на Мачу Пикчу. Надморската височина там достига почти 4000 м (или 3962 с точност), което прави работата при пренасяне на тежък товар още по-трудна. Това от своя страна кара много хора – и експерти във високопланинския туризъм, и жители на държавата, да изразяват скептицизма си дали една привидно крехка жена би могла да се справи с тези условия. Другият извод е, че практикуването на тази професия именно от представители на дамския пол, е лоша бизнес стратегия, която може да доведе до загуби за туристическата индустрия.

Photo credit: JEFF HEIMSATH/nationalgeographic.com

Този въпрос многократно е бил обект на обсъждане и от различни институции в Перу. Решението не довежда до изменения спрямо наемането на жени, но Асоциацията на туристическите агенции налага регулации за товара който могат да пренасят – 15 кг (с 5 по-малко от максимума при мъжете).

Вече се наблюдава как и други фирми дават шанс на жени да практикуват тази професия, но все още никоя от тях не ги изпраща по Inca Trail. Това се случва макар и дискриминацията все още да е налице, а несъгласието на роднини и приятели на жените да се занимават с това – един от основните проблеми, които срещат.

Към този момент 24 дами са високопланински носачи по Inca Trail, като повечето са представители на племето Quechua. За много от тях това не е просто работа, чрез която изкарват поминъка си, но и възможност за развитие в бъдеще. Те имат шанса някой ден да станат и водачи.

Първите жени високопланински носачи в Перу
Photo credit: JEFF HEIMSATH/nationalgeographic.com

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.