Кой е най-южният град в света?

0
 

Сподели

Shares

А вие знаете ли кой е той?

Всъщност е трудно да се каже с точност. Различни причини карат три населени места да се определят като най-южния град в света. Два от тях са на територията на Чили – Пунта Аренас и Пуерто Уилямс и един в Аржентина – Ушуая.

Пунта Аренас
Photo: Gonzalo Baeza H/Wikipedia.org

Със своите 130 хиляди постоянни жители, най-голям от трите града е Пунта Аренас. Именно това е и една от основните причини, която кара много хора в региона да го определят като най-южно разположеното населено място в света, въпреки че останалите два се намират по-южно от него. Градът е най-големият и същевременно най-старият в Южна Патагония.

Пуерто Уилямс
Photo: Dentren/Wikipedia.org

За разлика от Пунта Арена, Пуерто Уилямс има 2874 постоянни жители. Той е град пристанище и според географските данни е най-южният от трите населени места. Именно това е причината в туристическите кампании на града да се използва слогана “Пуерто Уилямс – най-южният град в света”. Това помага за разрастването броя на туристите, които се отправят към този регион. Точното му местоположение е на чилийския остров Наварино, на южния бряг на протока Бигъл.

Ушуая
Ушуая
Photo: Butterfly voyages/Wikipedia.org

На противоположния – северен бряг на протока Бигъл се намира град Ушуая, който е най-често определяният като най-южен град в света. Той е столицата на аржентинската област Тиера дел Фуего (Tierra del Fuego). Постоянното му население от 71 хиляди души и най-добре развитата инфраструктура (спрямо другите два) класифицират Ушуая като истински град, а това са част от причините, поради които най-много хора го определят като най-южния град в света.

А кое е най-високо разположено населено място в света можете да разберете тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.