Първото изкачване на Лунаг Ри

0
 

Сподели

Shares

Красивият 6907-метров Лунаг Ри се намира в Хималаите, на границата между Непал и Тибет. За първи път той беше изкачен на 25 октомври 2018 г. от австрийския алпинист Дейвид Лама. Алпинистът направи изкачването соло.

Лама и американския алпинист Конрад Анкер не успяха да изкачат върха при два предишни опита през ноември 2015 г. и есента на 2016 г. По време на втория опит Анкер получи инфаркт. 

Лунаг Ри
Photo: Servus TV / Mammut / Red Bull Content Pool

Лунаг Ри е един от технически трудните шестхилядници. Именно това е факторът, който е възпрепятствал няколко експедиции да достигнат до най-високата му точка през годините.

Дейвид Лама на Лунаг Ри
Дейвид Лама на Лунаг Ри (снимка: Sean Haverstock, Red Bull Content Pool)

По време на първия опит на алпинистите през 2015 г.те почти достигат Лунаг Ри.

Photo: Servus TV / Mammut / Red Bull Content Pool

На метри от него обаче вземат трудното решение да започнат да се спускат, въпреки че не са изпълнили целта си. Това се случва поради факта, че те трябва да прекарат нощта на голяма надморска височина – или на мястото, което са достигнали, или на самия връх, ако продължат към него. Подобни действия обаче са рискови, заради внезапно променящите се метеорологични условия.

Дейвид Лама
Дейвид Лама (снимка: Red Bull Content Pool)

Решителността на Дейвид и Конрад отново ги отвежда в Хималаите през 2016.

Лунаг Ри
Photo: Martin Hanslmayr / Red Bull Content Pool

И тогава двамата мъже са изправени пред тежка ситуация, след като по време на изкачването, Анкер усеща че лявата му ръка е неподвижна, което е индикация за инфаркт. Алпинистите веднага започват да се спускат и се обаждат за помощ. Хеликоптер идва и откарва Анкер в Катманду, където му е направена операция.

В този момент Лама е изправен пред едно от трудните решения в живота си – дали да направи соло опит да достигне до върха. В тази ситуация той осъзнава, че трябва да започне изкачването по друг маршрут. Той все пак тръгва нагоре, но отново взема тежкото решение да се върне обратно преди да е стигнал Лунаг Ри. 

Следващият кратък филм онагледява опитите на двамата алпинисти да изкачат шестхилядника.

Кои други върхове по света са все още неизкачвани? Ако сте любопитни да разберете, можете да намерите повече информация тук. 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.