Никога неизкачвани върхове: Лунаг Ри

 
0

Сподели

Shares

Красив и все още незикачван. Това е 6907-метровият Лунаг Ри. Върхът се намира в Хималаите, на границата между Непал и Тибет.

Лунаг Ри
Photo: Servus TV / Mammut / Red Bull Content Pool

Лунаг Ри е един от технически трудните шестхилядници. Именно това е факторът, който е възпрепятствал няколко експедиции да достигнат до най-високата му точка през годините.

През 2015 и 2016, например, алпинистите Конрад Анкер и Дейвид Лама направиха опити да се превърнат в първите хора, които успешно достигат до върха. Различни обстоятелства не позволиха на постижението да се случи, поради което шестхилядникът все още фигурира в списъка на никога неизкачваните върхове.

Лунаг Ри
Photo: Servus TV / Mammut / Red Bull Content Pool

По време на първия опит на алпинистите през 2015 те почти достигат Лунаг Ри.

Photo: Servus TV / Mammut / Red Bull Content Pool

На метри от него обаче вземат трудното решение да започнат да се спускат, въпреки че не са изпълнили целта си. Това се случва поради факта, че те трябва да прекарат нощта на голяма надморска височина – или на мястото, което са достигнали, или на самия връх, ако продължат към него. Подобни действия обаче са рискови, заради внезапно променящите се метеорологични условия.

Решителността на Дейвид и Конрад отново ги отвежда в Хималаите през 2016.

Лунаг Ри
Photo: Martin Hanslmayr / Red Bull Content Pool

И тогава двамата мъже са изправени пред тежка ситуация, след като по време на изкачването, Анкер усеща че лявата му ръка е неподвижна, което е индикация за инфаркт. Алпинистите веднага започват да се спускат и се обаждат за помощ. Хеликоптер идва и откарва Анкер в Катманду, където му е направена операция.

В този момент Лама е изправен пред едно от трудните решения в живота си – дали да направи соло опит да достигне до върха. В тази ситуация той осъзнава, че трябва да започне изкачването по друг маршрут. Той все пак тръгва нагоре, но отново взема тежкото решение да се върне обратно преди да е стигнал Лунаг Ри. 

Следващият кратък филм онагледява опитите на двамата алпинисти да изкачат шестхилядника.

Кои други върхове по света са все още неизкачвани? Ако сте любопитни да разберете, можете да намерите повече информация тук. 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.