Боерица се събуди!

За поредна година планинарски фестивал в местността ще ни засвидетелства потенциала й

0


Дата на събитието: 10.08.2018

Сподели

Shares

Боерица е местност, за която е нужен само един поглед, за да се влюбиш. Само няколко секунди, за да усетиш топлата прегръдка на Витоша и броени минути, за да се почувстваш у дома. Сигурни сме, че всеки от вас, който е бил там, с усмивка ще се съгласи. Затова, ние от своя страна, нетърпеливо ви споделяме, че Боерица се събуди!

Боерица се събуди
Снимка: ЕАСА

По тази причина ЕАСА* (Европейска архитектурна студентска асамблея) България кани всички нас в дните от 10 до 12 август на планинарския фестивал “Боерица се събуди”, с който да отбележим по един запомнящ се начин това пробуждане. Да избягаме от суматохата за малко, да почерпим от положителния заряд на природата и разбира се, най-хубавата част – да споделим преживяването с още много други позитивини хора.

Боерица се събуди
Снимка: ЕАСА

Самият фестивал е естествено продължение на провелия се през 2017 г. „Малък хижарски фест“ и ключова част от подготовката по проекта INCM Витоша 2018**. Една от основните цели и на тазгодишното издание е да ни засвидетелства потенциала на местност Боерица. Организаторите на събитието залагат на много активности, които ще помогнат да се изследва връзката между човека и природата. Потопите ли се в магичната атмосфера на феста, ще имате възможност да се включите във вълнуващ полет с алпийски тролей, да пробвате да походите върху слаклайн или да почувствате вътрешна хармония чрез йога практика, която ще бъде водена от инструктор.

Боерица се събуди
Снимка: ЕАСА

Новост в програмата за 2018 са лекционните панели, които ще поставят фокус върху три основни теми: вода, гора и горски ресурси.

Боерица се събуди
Снимка: ЕАСА

Не пропускаме, разбира се, да ви споделим, че и вечерите също ще са не по-малко вълнуващи, с кино и барбекю под обсипаното с безброй звезди планинско небе.

Нощуването? Какво по-добро място от поляната пред хижа Боерица? Там ще има обособена зона, където ще можете да опънете палатката си, а по-авантюристично настроените – хамака си. Разбира се, можете да нощувате и в някоя от хижите, които се намират в близост до Боерица.

Как да стигнете до местността?

Един от изходните пунктове е местност „Златните мостове“, като до Боерица се върви около 45 минути. До „Златните мостове“ може да се стигне пеша от квартал „Княжево“ или с автобусна линия 63 от градския транспорт. Друг вариант е преходът да започне от Драгалевския лифт, като се стигне до станция „Голи връх“, след това – хижа „Бор“, а след нея и крайната ви цел – местност Боерица. Времето, за което се изминава разстоянието, е около 2 часа.

Фестивалът се провежда на доброволни начала, като целта му е да подкрепи възстановителните дейности на хижа Боерица. 

Вижте още: Хижа Боерица се пробужда

Не се колебайте да впишете събитието в календара си и да се почувствате част от едно така чакано пробуждане. Допълнителни подробности около “Боерица се събуди” очакваме съвсем скоро, а ако и вие вече сте нетърпеливи да ги научите, можете да следите събитието във фейсбук. 

Боерица се събуди
Снимка: ЕАСА

*ЕАСА е най-мащабната самоорганизирана международна мрежа за студенти и млади професионалисти в областта на архитектурата и близки до нея дисциплини. От 1981 г. насам, с подкрепата на професионални архитекти и други артисти, разследва и проучва днешната архитектура, град и технологии.

**INCM Витоша 2018 – 29-а Международна Среща на Националните Координатори на ЕАСА ще се проведе на Витоша между 10-21 октомври под темата Приемственост. Събитието е кулминация на амбициозна целогодишна програма от образователни, културни и доброволчески дейности, която среща студенти, млади архитекти, специалисти и доброволци. Чрез публични лекции, дебати, изложби, акции и работилници, проектът INCM Витоша 2018 цели да покаже потенциала на планината Витоша и възможностите на студентската архитектурна общност у нас в посока социален активизъм и устойчиво развитие на заобикалящата ни средата.

Вижте още: България ще бъде домакин на INCM през 2018

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.