Отборът на Gravity за Държавния шампионат по спускане

0
 

Сподели

Shares

През изминалия уикенд пистата над Чепеларе събра най-добрите родни колоездачи, които влязоха в оспорвана битка за титлата Национален шампион по спускане за 2018 и победител в първото издание на състезанието “Мечи чал DH”. Отборът на Gravity също беше част от надпреварата, а представителите му за пореден път засвидетелстваха добра форма и стремеж към класиране на призови места.

Gravity
Росен Ковачев; Снимка: Любомир Ботушаров/mtb-bg.com

И петимата състезатели на отбора се пребориха за място си в топ 5 в своите възрастови групи. Росен Ковачев е новият Държавен шампион за 2018 при мъжете. В същата категория Стиван Стефанов се нареди на 4-а позиция. При юношите (17-18 години) Валенто Александров се класира на 2-ро място, а 5-а позиция зае Румен Белезирев. При дамите Виктория Гончева извоюва сребърния медал в надпреварата. Ето и какво разказаха състезателите за представянето си, трудностите и емоциите от постигнатото.

Чувствате ли се удоволетворени от резултатите, които постигнахте по време на състезанието?

Росен: Със сигурност! Няма как да се чувствам по-щастлив от спечелването на Националния шампионат и връщането на титлата ми.

Gravity
Росен Ковачев на най-високото стъпало на почетната стълбичка; Снимка: Любомир Ботушаров/mtb-bg.com

Стиван: Завърших на 4-о място в категория Мъже 19+, но не съм напълно доволен. Както на квалификационното, така и на финалното си спускане паднах и загубих ценно време, с което можех да бъда в топ 3, но нямах този късмет.

Валенто: Да, определено. От самото заучаване на трасето, до карането на скорост, получавах развитие и на собствените си умения. Това ми помогна във финалното спускане да представя 110% от себе си.

Румен: Извадих си рамото по време на последната тренировка в събота и още тогава си помислих, че състезанието е приключило за мен. На първата тренировка в неделя се чувствах горе долу добре и взех решение да се пусна на финала. За нещастие си спуках предната гума на състезателното спускане и се класирах 5-и при Юноши 17-18, но не съм доволен.

Виктория: Второто място никога не е било достатъчно за мен. Определено не съм доволна и се надявам за бъдещите състезания да поправя няколко основни грешки.

Изпитвахте ли трудности на самото спускане?

Росен: По време на тренировките имах тежко падане, в което едва не си счупих глезена. За финала се наложи да пия обезболяващи, но въпреки това към края на спускането кракът започна да ме боли.

Стиван: При самото спускане няма трудности, но трасето си е изморително, защото е много дълго и към края вече ръцете не те държат.

Валенто: Да, пренебрегването на инстинкта за самосъхранение при огромната скорост, която се развива на трасето, отне много време и не беше напълно подтиснат.

Румен: Тъй като карах със сериозна контузия, изпитвах доста болка и трудности да си контролирам колелото.

Виктория: Моята трудност беше да преодолея самата мен.

Gravity
Виктория Гончева; Снимка: Любомир Ботушаров/mtb-bg.com

Какво бихте казали за конкуренцията, силна ли беше тя?

Росен: Най-добрите състезатели от България взеха участие и всеки беше силно мотивиран да спечели. Беше оспорвано.

Стиван: Има карачи, които са доста добре тренирани и правят бързи времена. Смятам, че и късметът играе огромна роля за всеки – дали ще паднеш или не.

Валенто: Въпреки малкия брой състезатели, имаше доста времена, които исках да мина. За мен в този спорт все още няма конкуренция, защото единствената ми цел е да се развия, а не да хващам места и точки.

Румен: Конкуренцията в моята група беше силна. Момчетата в челната тройка караха изключително добре. Искаше ми се да нямах тези всичките проблеми, за да покажа максималния си потенциал.

Виктория: Тази година мога да кажа, че конкуренцията при жените е наистина силна и това ме прави изключително щастлива. Така нивото ще се вдигне много бързо!

Gravity
Снимка: Любомир Ботушаров/mtb-bg.com

Как ви се стори трасето, по което се проведе надпреварата?

Росен: Изключително скоростно и дълго, което ми допада. По време на финалното спускане, средната ми скорост беше почти 50 км/час, което е максимумът, който съм достигал на което и да е трасе.

Gravity
Росен Ковачев; Снимка: Любомир Ботушаров/mtb-bg.com

Стиван: Трасето е най-новото в България. Доста е добро. Няма кой знае колко трудни участъци, каквито има на други трасета, но както казах, е много дълго, което те изморява много.

Валенто: Трасето беше лесно, но много скоростно. Липсата на скокове и технични участъци позволяваше, въпреки дължината, да се кара на един дъх.

Румен: Трасето беше изключително бързо и технично. Мога да кажа, че ми стана едно от любимите.

Виктория: Беше много, много приятно. Всички елементи ми допаднаха доста и беше добре подготвено за състезанието.

Има ли нещо, което бихте променили в него?

Росен: Бих добавил повече скокове и леки корекции на някой секции, но бих запазил основната му конфигурация.

Стиван: За съжаление заради дъждовете се беше получил огромен ров и заради него финалът не беше както трябва, иначе като цяло трасето пръска!

Gravity
Стиван Стефанов; Снимка: Любомир Ботушаров/mtb-bg.com

Валенто: Още скокове. Имаше достатъчно равни и прави участъци, на които да се изградят множество скокове, здрави и дълги виражи.

Румен: Според мен всичко беше идеално направено, организаторите бяха положоли много труд и нямаше забележки.

Виктория: Може би още няколко големи скока на скоростните участъци.

Тъй като това беше първото издание на надпреварата „Мечи чал DH”, мислите ли, че провеждането й може да се превърне в традиция?

Росен: Със сигурност! Условията са повече от прекрасни и това бързо се превърна в едно от любимите трасета на състезателите.

Стиван: Със сигурност би могло да се превърне в традиция. До колкото разбрах на много от карачите доста им е харесало, както и на мен. А и това е едно от най-дългите ни трасета.

Валенто: Определено да. Местността, трасето и даденостите на курорта по нищо не отстъпват на други големи състезания като тези в Пампорово, например.

Румен: Разбира се, че да. Бих се радвал, ако стане традиция и всяка година се провежда.

Gravity
Румен Белезирев; Снимка: Любомир Ботушаров/mtb-bg.com

Виктория: Защо не! Трасето е интересно, забавно и различно от другите в България.

В по-дългосрочна перспектива – какви са целите пред вас и индивидуално, и колективно?

Росен: Този сезон имаме нови състезатели, които се представят отлично. Някои от тях претърпяха тежки контузии в началото, но се надявам в края на сезона всеки в да има подиум категорията си и да спечелим отборното класиране.

Gravity
Росен Ковачев; Снимка: Любомир Ботушаров/mtb-bg.com

Стиван: Целите винаги са да се представям все по-добре и по-добре, да гоня по-високи позиции във всяко състезание, защото успехът ти носи неповторима емоция. Пожелавам и на себе си, и на целия отбор все повече победи и успехи.

Валенто: За мен следващата цел е намиране на спонсори и преминаване през индивидуална подготовка от Росен Ковачев. Също така участие на повече състезания със сегашния състав на отбора.

Румен: Целта за мен е да се възстановя добре след контузията и да се подготвя за предстоящите състезания. Също така отборните цели са да тренираме заедно,да си помагаме и да даваме максимално добри резултати.

Виктория: Моята цел е да променя няколко неща в карането, храненето и тренировките ми, а също и в мисленето ми като цяло. Така се надявам да постигна основната ми цел –  да печеля отново. От 2 години съм в този отбор и колективът никога не е бил по-задружен и сплотен. Надявам се останалите момчета да имат още по-добри резултати до края на сезона!

Следващото състезание, в което отборът на Gravity ще вземе участие, ще бъде четвъртият кръг от Българските даунхил серии, който ще се проведе в средата на август в Ботевград.

*Използваните снимки в публикацията са предоставени от Любомир Ботушаров – mtb-bg.com

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.