От раждането на „хек“-а до Световното по футбег в София

Интервю с Кени Шулц - един от "бащите" на спорта футбег

0
 

Сподели

Shares

Има хора, които се носят по течението, но и такива, които го създават. Американецът Кени Шулц е от втория вид. Преди повече от три десетилетия той вижда едно малко, странно топче и заедно с още хора го превръща в игра, позната на почти всеки, живеещ в настоящето. Става въпрос за т.нар. „хек“, с който често може да се види наредени в кръг младежи да играят в парка. Кени Шулц е един от „бащите“ на спорта футбег, използващ въпросното топче. Той се запалва по тази игра още в детските си години, присъства на зараждането на спорта (още през 1972 г.) и е неделима част от екипа, който тласка развитието му. Известен с прякора „The Enforcer“, Кени е създател на много нови трикове, включен е в книгата с Рекордите на Гинес, както и в Залата на славата на този спорт.

Кени Шулц

Той е създател и на първите учебни видеоклипове, в които участва „хек“. Спечелил е трудни за изброяване световни титли и е насърчил още много хора да започнат да тренират и да се състезават. Кени държи рекорда и за най-дълга спортна кариера в този спорт, състезавайки се и до днес. Каква виртуозност се постига, когато се наслагват десетилетия опит в един спорт, американецът ни демонстрира на живо. Той гостува за първи път на България от 22 до 28 юли, а поводът е Световнoто първенство по футбег, което се провежда в София. Кен пристига със сина си и двамата ще се състезават на мрежа. През какво е преминал обаче преди да се стигне до 39-ото поредно издание на международния турнир, Кени ни разказа набързо, малко преди да отпътува към София:

От колко време играеш футбег?

Занимавам се с този спорт още от декември 1977 г. Първият ми турнир беше през август 1979 г.

Спомняш ли си как започна всичко?

Видях игра с “хек” по телевизията в една неделна сутрин и веднага си казах, че и аз трябва да имам такова топче. Изтичах на горния етаж, за да кажа на майка си. Така получих първия си “хек” много скоро – за Коледа.

Колко титли си спечелил от тогава досега?

Спечелил съм общо 45 титли от различни издания на Световното първенство по футбег. Сред тях са 7 от общо класиране, 10 от двойки на мрежа, 8 от самостоятелно на мрежа и 6 от свободен стил. Имам и няколко последователни световни рекорда.

Кени Шулц

Кой в най-значимият момент в твоята футбег кариера?

Хммм… Доста е трудно да се каже. В моите спомени обаче изпъкват няколко постижения – успях да не изпусна нито веднъж топчето на земята по време на всичките три кръга от свободния стил по време на Световното, което спечелих през 1989 г. Значимо за мен беше и спечелването на двете титли за свободен стил и самостоятелно на мрежа, с които се сдобих през същата година. Повторих постижението и през 1989 и 1990 година.

Къде живееш в момента и с какво се занимаваш?

Живея в Портланд, Орегон. Работя като вицепрезидент на стратегическите иновации за технологии на BrightEdge. Това е софтуерна компания в областта на цифровия маркетинг, съсредоточена главно върху софтуер за търсене и съдържание маркетинг.

Можеш ли да се опишеш с едно изречение?

Уау, това е трудно, но ще опитам. Аз съм човек, привлечен от стремежа към майсторство, което изисква интензивен фокус.

39-ото издание на Световното първенство първенство по футбег ще се проведе от 22 до 28 юли 2018 в зала „София“ в Борисовата градина (тенис кортовете в близост до Парк-хотел „Москва“). Освен състезателна част, ще има и демонстрации и игри на открито на сцената в Борисова градина. Те ще бъдат на 26 и 27 юли (четвъртък и петък) след 16 ч. Всичко е с вход свободен, а подробната програма е публикувана тук: footbagworlds2018.com.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.