Дестинация: Ваканция – Триград

0
 

Сподели

Shares

Само това лято списание 360° и бензиностанции Петрол ще ви дадат 10+ предложения за ваканционни дестинации. Най-любопитните 10 споделяме всяка седмица във Фейсбук, а още много вълнуващи открийте на страниците на Списанието. Това лято, само в търговската мрежа на Петрол, 360° ще бъде на цена от 1,99 лв./брой.

В списъка на любимите на дестинации добавяме и района на Триград. Там освен че можете да отпочинете, заобиколени от красива природа и минерални извори, имате възможност и дадете поле за изява на приключенската ви същност.

Орлово око/Триград
Снимка: Gen4o p/Wikipedia

Пещерите в околността, панорамната площадка “Орлово око”, музеите в региона, както и екопътеки, са част от местата, които ще превърнат региона в един от любимите ви. Практически много от тях можете да посетите дори и за ден. Знаем обаче, че искате да се насладите на всичко, което ви се случва за по-дълго, затова ви казваме, че възможностите за отсядане са много – хотели, къщи за гости, дори и хижи. Голяма част от тях са в самото село Триград или близо до него, а друга възможност е град Девин.

Ако търсите почивка

Пещерите и музеите около Триград са една добра възможност за кратка разходка до природни забележителности, където ще съчетаете полезното с приятното. Полезното – да научавате нови неща за местата в България, а приятното – да намалите темпото и да си отдъхнете от забързаното всекидневие.

Дяволското гърло

Дяволско гърло
Снимка: Антон Лефтеров/Wikipedia

Едно от интересните места, които можете да посетите, ако се отправите към Триград, е пещерата “Дяволското гърло”. Името си тя получава от формата на дяволска глава, която ще видите на изхода й. Основната част на пещерата е голяма зала. Дължината й е 110 м, ширината – 40 м, а височината достига до 35 м. До нея се стига през изкуствена галерия, която е дълга 150 м. Постоянната температура на “Дяволското гърло” е 8 градуса.
Изходни точки: село Триград (1,5 км), град Девин
Работно време: от 10 до 17 (от май до септември) и от 10 до 16 (от октомври до април)
Време, за което се разглежда: около 1 час и 30 минути
Такса вход: 5 лв.
Не пропускайте да видите: най-големия подводен водопад на Балканския полуостров, който е с височина от 42 м и се намира в голямата зала (“Бучащата зала”).

Музей на мечката

Запознайте се с интересни факти, които са свързани с живота на кафявата мечка в Музея на мечката. Той се намира на пътя между Триград и “Дяволското гърло”. Изходни точки: село Триград, град Девин
Работно време: от 8 до 17 ч., без почивен ден
Не пропускайте: да чуете записите с автентичен рев на мечки, лисици и вълци, както и да научите нови интересни факти за живота на кафявата мечка.

Ягодинска пещера

Ягодинската пещера е третата по дължина пещера в България и най-дългата в Родопите. Тя достига 10 500 м. В нея имате възможност да видите различни образувания, които привличат вниманието на всички туристи със своята красота – сталактити, сталагмити, сталактони, хелектити и не на последно място – пещерни перли. Постоянната температура на пещерата е 6 градуса.
Изходни точки: село Ягодина, град Девин
Работно време: от 9 до 16:15 (от май до октомври) и от 10 до 16:15 (от ноември до април), без почивен ден
Време, за което се обикаля: около 1 час и 30 минути
Такса вход: от 7 до 18 години – 4 лв.; над 18 години – 8 лв., студенти – 5 лв.
Не пропускайте: да видите всички изброени по-горе образувания, както и още няколко, сред които са: синтрови езера, леопардова кожа, дендрити и драперии

Ако търсите приключение

Искате да сте активни по време на пътуването си до Триград? Добрите новини са, че е напълно постижимо. Достигане до панорамната площадка “Орлово око”, разходка по екопътека, по която ще видите и водопад или навлизане в Харамийската пещера са част от нещата, които можете спокойно да отметнете в приключенския си списък.

Панорама Орлово око
Снимка: wikipedia.org

Орлово око

Свети Илия е върхът, на който е изградена панорамната площадка “Орлово око”. Тя се намира на 1563 м н.в. и е едно от местата, от които имате възможност да станете едно цяло с необятната шир, като едновременно с това да усещате, че летите.
Изходна точка: село Ягодина. Можете да се качите и с високопроходим автомобил, местните хора предлагат тази услуга на туристите.
Дължина на маршрута: 2,4 км
Времетраене: 1 час и 30 минути, ако изберете да вървите пеша и 45 минути, ако се спрете на възможността за изкачване с автомобил.
Не пропускайте: да се насладите на необикновената гледка, която ще се открие пред, щом стъпите на площадката.

Екопътека Струилица-Калето-Лъката

Една от възможностите да прекарате активно престоя си в околността на Девин и Триград е екопътеката Струилица-Калето-Лъката. Тя започва от местността Струилица, която е известна още и с басейните си с минерална вода. Пътят ще ви отведе до друга местност – Лъката, в която е имало средновековно селище. А накрая ще имате възможност да видите и останките от родопската крепост “Калето”, която заедно с Лъката, е обявена за паметник на културата от местно значение.
Изходна точка към екопътеката: град Девин (около 2 км)
Дължина на маршрута: 4 км
Времетраене: около 2-3 часа в двете посоки
Специални умения: не се изискват
Не пропускайте: да се отклоните от основната пътека, за да видите и водопада. “Самодивско пръскало”. Водите му падат от два общи пада, като единият от тях е с височина 45 м, а другият 25 м. Времето, което ще ви отнеме да стигнете до него от разклона на екопътеката, е 30 минути.

Харамийска пещера

Един от подходящите обекти за приключенски туризъм в региона е Харамийската пещера. Влизането в нея става с алпийско и спелеоложко оборудване, което се предоставя от водачите на пещерен клуб “Силивряк” в Триград. Достигането до пещерата изисква катерене по 20-метрова скала, с осигуряване. Минава се и по наклонен участък, по който има фиксирано метално въже. Във вътрешността няма светлини, което означава, че посетителите й трябва да имат челник със себе си. Входът на самата пещера е тесен, влиза се с пълзене. А след това идва и спускането по 43-метрова пропаст, която отвежда към голяма зала, която е естествено осветена от изхода.
Изходна точка: село Триград (2 км)
Работно време: събота и неделя
Такса: 20 лв.
Какво е необходимо: предварително записване; телефон за връзка: 0300 41 92 00

Всички членове на Петрол Клуб Грифон, заредили на бензиностанции Петрол, участват в седмичната томбола за спечелване на 2-дневна почивка за двама в района на описаната по-горе дестинация. Пълният списък на дестинациите, които ще участват в седмичните томболи вижте тук. „ЗАРЕЖДАЙ И ПЪТУВАЙ“ – докато зареждате на бензиностанции Петрол, събирате и точки за промоционални продукти на атрактивни цени. Повече информация можете да намерите тук.

Дестинация: Ваканция, Зареждай и пътувай

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.