Дрон спаси алпинист на Броуд Пик

0
 

Сподели

Shares

Спасителна операция с дрон в планината Каракорум завърши с успех. Устройството успя да локализира 65-годишния Рик Алън, който не се е върнал в базовия лагер след соло изкачване по нов маршрут на 8047-метровия Броуд Пик. След като местоположението му вече е било ясно, други алпинисти, които са били в Лагер 3 под върха (7150 м), са тръгнали нагоре, за да проверят какво е състоянието на Алън и да му помогнат да продължи спускането си.

Дрон спаси алпинист
Снимка: Bartek Bargiel/bbc.co.uk

Провеждането на операцията се дължи на Бартек Баргиел, който е бил близо до базовия лагер на К2, за да снима брат си Анджей. Полякът се отправи към втория по височина връх в света, за да направи първото спускане със ски от него.

Подробности около експедицията на Анджей Баргиел вижте тук.

36 часа след като Алън се е отправил сам към Броуд Пик (партньорът му Санди Алън се е върнал поради силни ветрове), всички алпинисти в околността са считали, че той е останал по склоновете на осемхилядника. След това един от готвачите твърди, че е забелязал раницата на Алън. Така се стига до използването на дрона, който успява да локализира липсващия алпинист жив, въпреки че е претърпял сериозно падане и е прекарал часове наред дехидратиран и с множество измръзвания.

Вижте още: Дрон спаси двама плувци от удавяне

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.