Дестинация: Ваканция – язовир Копринка

0
 

Сподели

Shares

В разгара на лятото продължаваме да ви споделяме идеите си за ваканционни дестинации, където да прекарате очакваните с нетърпение почивни дни. Те ви дават възможност не само да потърсите отмора, но и да бъдете активни сред природата, както сме сигурни, че обичате да бъдете през голяма част от времето.

Сред любимите ни места, където може да се случи всичко това, е язовир Копринка. Предимството на локацията е не само, че имате възможност да потърсите прохлада в горещите летни дни, но и да посетите различни места – част от историческото и културно наследство на България, които несъмнено ще ви помогнат да разширите мирогледа си.

Ако търсите почивка

Казанлъшката тракийска гробница, Шипченският манастир и язовир Копринка са част от местата, които имате възможност да посетите, ако решите да прекарате време в този регион. Отстоянието им едно от друго не е голямо и практически можете да ги видите дори и в рамките на един ден.

Все пак, ако не ви се бърза, искате да се насладите на спокойствие и да не се чувствате притиснати от времето, винаги може да нощувате не само в градовете Казанлък и Шипка, но и в някои от хотелите в непосредствена близост до язовир Копринка.

Казанлъшка тракийска гробница

Казанлъшка гробница
Снимка: wikipedia.org

Един от впечатляващите паметници на тракийското изкуство от ранноелинистичната епоха у нас е Казанлъшката тракийска гробница. Тя датира от 4 в. пр. н.е., като известността си дължи най-вече на стенописите в коридора и куполното й помещение. Те са едни от най-добре запазените стенописи на антична живопис. Гробницата е открита през 1944 г., а през 1979 г. се превръща в първия български обект, който става част от Списъка на ЮНЕСКО за световно, културно и природно наследство. Оригиналната гробница е затворена и укрепена, което означава, че всички, които искат да я видят, могат да посетят нейното копие. То е построено близо до нея.
Местонахождение: парк Тюлбето, град Казанлък
Работно време: от 9 до 17:30 ч., без почивен ден (април-октомври) и от 9 до 17 ч., без почивен ден (ноември-март)
Такса вход: възрастни – 6 лв., учащи – 2 лв., деца до 7 години – безплатно; всеки последен понеделник от месеца има безплатно посещение
Време, за което се разглежда: приблизително 1 час
Не пропускайте: да посетите копието на гробницата, за да се потопите в ранноелинистичната епоха и да видите живописта, характерна за нея.

Шипченски манастир “Рождество Христово”

Шипченски манастир
Снимка: vislupus/wikipedia.org

На 12 км от Казанлък, в покрайнините на град Шипка, се намира Шипченският манастир “Рождество Христово”. Сградата на църквата е считана за един от архитектурните шедьоври у нас. Тя е построена в чест на героите от Руско-Турската война (1877-1878 г.). Освен това е обявена за паметник на културата от национално значение. Шипченският манастир е част от книжката “100-те национални туристически обекта” на Българския туристически съюз (БТС).
Изходни точки: град Казанлък, град Шипка
Работно време: 8:30 до 18:00 от април до октомври и 8:30 до 16:30 от ноември до март
Почивни дни: няма
Не пропускайте: да разгледате вътрешността на Шипченския манастир, където имате възможност да видите стенописи, които украсяват цялата сграда, както и иконостаса, който е резбован от липово дърво и е изцяло позлатен.

Пикник край язовир Копринка

язовир Копринка
Снимка: Evgeni Dinev/wikipedia.org

Язовир Копринка е едно от подходящите места в региона, където имате възможност да отпочинете, заобиколени от красива природа. Самата локация е на отстояние 7 км от град Казанлък, което означава, че спокойно може да съчетаете посещението на останалите забележителности с пикник в околността на язовира. Ако решите да отидете там, ще видите, че има множество заливи и ръкави, а самото място е подходящо не само за пълноценна почивка сред природата, но и за различни дейности като водни спортове, риболов и къмпингуване. Освен боровата гора, където можете да намерите прохлада,  край язовира има и заведения, в случай, че не носите храна със себе си.
Изходна точка: град Казанлък
Не пропускайте: да видите изгрева или залеза, ако сте в района на язовира точно тогава. Мястото предлага красива гледка, която не веднъж е вдъхновявала търсачите на необикновени емоции.

Ако търсите приключение

Ако приключенията са неизменна част от живота ви и искате да съчетаете почивката си с тях, районът на Казанлък е подходящ за подобни дейности. Водни спортове, дълги разходки по екопътеки, къмпингуване. Независимо кое си изберете (а защо не повече и от една активност?), забавлението ви е гарантирано.

Екопътека “Пътека през вековете”

Пътека през вековете
Снимка: Камен Ханджиев/wikipedia.org

Потопете се във времето на късния енеолит и началото на бронзовата епоха, като тръгнете по екопътека “ Пътека през вековете”. Тя започва от село Бузовград, което се намира в полите на Средна гора, на 5 км от град Казанлък. По време на разходката ще видите скалното образувание “Мъжкият камък”, мегалита “Вратата на Богинята Майка”, който е считан за Българския Стоунхендж, крепост Бузово кале, местност Черковищата и тракийска гробница.
Изходна точка към екопътеката: края на село Бузовград
Времетраене: 1 час
Маркировка: зелена, синя и жълта
Специални умения: не се изискват
Не пропускайте: Празниците в Долината на тракийските царе, които през 2018 г. ще бъдат в периода от 30-и август до 2-ри септември. Чат от програмата на фестивала е походът “По стъпките на траките”. Крайната цел е мегалитът “Вратата на Богинята Майка”, където ще имате възможност да наблюдавате възстановка на тракийски ритуали.

Маршрут Казанлък-яз. Копринка-крепостта “Твърдица”-Горно Черковище-Бузовград-Казанлък

Ако сте от хората, които не обичат да стоят на едно място дълго време, този маршрут е подходящ за вас. Можете да изминете разстоянието както пеша, така и с колело. От вас зависи да изберете кой вариант ви харесва повече и да се впуснете в предизвикателството да преминете по целия тур.

Изходна точка: град Казанлък
Времетраене: 4 часа и 30 минути, ако вървите пеша и 2 часа и 20 минути, ако решите да изминете разстоянието с велосипед
Денивелация: 250 м
Маркировка: жълта

Къмпинг край язовир Копринка

Какво по-хубаво от активен приключенски ден, който е последван от вечер под звездите? Ако летните нощи на открито са ви сред любимите, спокойно можете да ги превърнете в реалност край язовир Копринка. Там има обособена къмпинг зона, както и други подходящи локации, където можете да опънете палатката си. А ако обичате да практикувате водни спортове, язовирът предлага условия за каране на каяк или водно колело, например, както и за риболов.

Всички членове на Петрол Клуб Грифон, заредили на бензиностанции Петрол, участват в седмичната томбола за спечелване на 2-дневна почивка за двама в района на описаната по-горе дестинация. Пълният списък на дестинациите, които ще участват в седмичните томболи вижте тук. „ЗАРЕЖДАЙ И ПЪТУВАЙ“ – докато зареждате на бензиностанции Петрол, събирате и точки за промоционални продукти на атрактивни цени. Повече информация можете да намерите тук.

Дестинация: Ваканция, Зареждай и пътувай

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.