Футболен мач на 5714 м в Килиманджаро

Той е вписан в Книгата на Гинес като най-високо изиграния футболен мач в света

0
 

Сподели

Shares

През 2017 г. два дамски отбора, съставени от представители на различни държави по света, реализираха най-високо изиграния футболен мач в историята. Разказваме ви за това постижение, тъй като то се случи на 5714 м – малко под най-високата точка на планината Килиманджаро – връх Ухуру, който достига 5895 m. След реализирането му, рекордът е вписан и в Книгата на Гинес.

Футболен мач на КилиманджароФутболен мач на Килиманджаро
Photo: equalplayingfield.com

За да се случи постижението, 32 дами от 20 различни държави (на възраст между 18 и 55 години) достигат Ухуру, а след това се спускат до 5714 м, където “построяват” игрище. Там впоследствие отборите играят според официалните правила – 90 минути. За мнозина мащабът на рекорда е голям, тъй като той е осъществен на голяма надморска височина (1700 м над най-високо разположения стадион в света и по-високо от Базовия лагер на Еверест), която крие своите рискове и изисква предварителна аклиматизация.

Футболен мач на Килиманджаро
Photo: equalplayingfield.com

Мачът е бил организиран от неправителствената организация Equal Playing Field, която цели да постави фокус върху равенството между мъжете и жените в различните спортове, включително и футбола. Представителите на отборите са атлети, които са вземали участие в спортни форуми като Олимпийски игри и Шампионска лига.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.