Дестинация: Ваканция – Русенски Лом

0
 

Сподели

Shares

Само това лято списание 360° и бензиностанции Петрол ще ви дадат 10+ предложения за ваканционни дестинации. Най-любопитните 10 споделяме всяка седмица във Фейсбук, а още много вълнуващи открийте на страниците на Списанието. Това лято, само в търговската мрежа на Петрол, 360° ще бъде на цена от 1,99 лв./брой.

Дестинация: Ваканция - Русенски Лом
Снимка: Виктор Троянов

Резерват Русенски Лом е локация, която често остава извън обсега на стандартните туристически обекти, съсредоточени предимно около планините и морето. Територията крие необикновени природни забележителности и историческо богатство. Регионът е подходящ за любителите на приключения – кроскънтри колоездене, скално катерене и преходи по поречието на реките Черни, Бели, Малки и Русенски Лом.

Дестинация: Ваканция - Русенски Лом
Снимка: Виктор Троянов

В рамките на три-четири дни бихте могли да обиколите по-известните места, да се заредите от необикновената природата и да се насладите на спокойствие в някоя къща за гости.

Дестинация: Ваканция - Русенски Лом
Снимка: Виктор Троянов

Ако искате да сте по-мобилни и най-пълноценно да опознаете района, препоръчваме да си вземете със себе си планински велосипед. Подходящи сезони: пролет, късно лято и есен.

Ако търсите почивка

София – с. Табачка – пещера Оркова чука – Ивановските скални църкви манастир – Басарбовския манастир – гр. Русе

Ако тръгнете от София, пътят е около 3 и половина – 4 часа. При умерено ранно тръгване, съвсем постижимо е в рания следобед да стигнете до местността. От главния път за Русе се отклонявате към с. Табачка, прекосявате обширни царевични поля, докато стигнете до гора, където пътят свършва. Продължава се пеш. След няколко минути ще се озовете на ръба на внушителен каньон, издълбан от река Черни Лом. До пещерата се слиза по стълби, по периферията на скалата. Тя е облагородена и достъпна за посещения.

Дестинация: Ваканция - Русенски Лом
Панорамата към долината на Черни Лом/Снимка: Виктор Троянов

Панорамата към долината на Черни Лом
Орлова чука – Ивановски склани църкви – 20 км
Същия ден, можете да продължите до Ивановските скални църкви. Най-богато украсена със стенописи е църквата „Св. Богородица“. Тя е издълбана във висока, отвесна скална кула. До нея се стига по стръмна, но добре поддържана пътека.

Стенописите в скалната църква „Св. Богородица“
Пещерата, която някога е била храм, е ползвана дълги години като подслон от овчари. От края на 70-те обектът е част от световното наследство на ЮНЕСКО. Стените са обсипани с красиви стенописи, датиращи от края на Второто българско царство. Цветовете са ярки и живи. Това са едни от първите следи на Ренесанса. От пещерата се излиза на каменната тераса, от която като на длан се разкрива широкия каньон на природния парк Русенски лом.

Дестинация: Ваканция - Русенски Лом
Стенописите в скалната църква „Св. Богородица“/Снимка: Виктор Троянов

Басарбовският скален манастир, огрят от залязващото слънце
Ивановските скални църкви – Басарбовски манастир – 16 км
Ако сутринта сте тръгнали от София и сте направили спирка в Орловата чука и Ивановските скални църкви, може би по залез ще успеете да стигнете до Басарбовския манастир. Това е и най-подходящото време за посещение в летния сезон. Със залязването на слънцето бялата варовикова скала става кърваво червена. Точно тогава се провежда вечерна църковна служба, при която песнопенията на свещениците се чуват от вътрешността на скалата.

Дестинация: Ваканция - Русенски Лом
Бесарбовският манастир/Снимка: Виктор Троянов

Ако търсите приключение

На около 2 км. от с. Басарбово се намира х. Алпинист и районът с едни от най-популярните маршрути за скално катерене в областта.
Нощта можете да прекарате в къща за гости или да продължите до гр. Русе, който е само на 13 км.

Русе – Нисово – 20 км.
След сутрешно кафе в и кратка разходка в Русе, се отправяме към с. Нисово. Там можете да изоставите колата и да се отправите на велоприключение по долината на река Малки Лом. За около час въртене по десния бряг, срещу течението на реката, се стига до Големия Нисовски скален манастир. Пътеката на моменти е обрасла и особено през пролетта тревата на места стига до кръста и колелата трябва да се бутат. Разстояноието от около 7 км може да се вземе и пеш за около час и половина. Табелка посочва къде е отклонението за манастира, до който има стълби и помощно въже. В скалните помещения има частично запазени стенописи. Местността е изключително дива и живописна и до нея не може да се стигне с кола.

Нисово – Червен – 16 км
Следващата задължителна спирка са останките от средновековния град и крепостта над с. Червен. За по-големите ентусиасти отсечката може да се измине с колело, като карането е по шосе.

Дестинация: Ваканция - Русенски Лом
Снимка: Виктор Троянов

Средновековния град е разположен върху обширен скален рид по поречието на река Черни Лом. До там се стига по пътека, на 15 минути пеш от селото. Планирайте така времето си, за да успеете да посрещнете залеза на крепостта.

Дестинация: Ваканция - Русенски Лом
Снимка: Виктор Троянов

Ако сте стигнали с кола до с. Червен, без проблеми можете да се върнете до с. Нисово, където се предлагат комфортни къщи за гости и семейни хотели.

Нисово – с.Писанец – 26 км

Друга уникална природна местност, която си струва да изследвате е поречието на река Бели Лом в отсечката между с. Писанец и с. Нисово. За целта трябва да се придвижите до с. Писанец. От там можете да тръгнете по долината на реката, с колело или пеш. Местните предлагат и разходка с джип.

Дестинация: Ваканция - Русенски Лом
Снимка: Виктор Троянов

Долината изобилства от забележителни скални форми и ниши. По десния бряг на реката, в посока с. Нисово се извисява скален пасаж, с релеф наподобяващ пчелна пита.

Дестинация: Ваканция - Русенски Лом
Снимка: Виктор Троянов

Напредвайки към село Нисово, растителността се вплътнява и придвижването става трудно.

В каньоните, по обяд е горещо и задушно. Нощите, дори и през лятото са хладни, заради инверсия.

Дестинация: Ваканция - Русенски Лом
Снимка: Виктор Троянов

С. Писанец, предлага комфортни къщи за гости.

До селото се издига възвишение, на което някога е съществувал средновековен град като този до с. Червен. Почти всички постройките, обаче са заличени от времето. Останала е единствено неповторимата гледка към долината с лъкатушещия Бели Лом.

Дестинация: Ваканция - Русенски Лом
Снимка: Виктор Троянов

Панорамата е още по внушителна на изгрев слънце.

Дестинация: Ваканция - Русенски Лом
Снимка: Виктор Троянов

План на обиколката:
с. Табачка – пещера Орлова чука – Ивановски скални църкви – Басарбовски манастир – гр. Русе
/само на 2 км от Басарбово, районът около х. Алпинист е популярно място за скално катерене/
гр. Русе – с. Нисово – с. Червен – с. Нисово
/Вело-преход от с. Нисово до Голям Нисовски манастир в долината на река Малки Лом, 7 км в посока/
с. Нисово – с. Писанец
/Възможност за преход с колело в долината на река Бели Лом. Скали за боулдър/
Места за спане
с. Басарбово, гр. Русе, с. Нисово, с. Червен, с. Писанец

Дестинация: Ваканция - Русенски Лом
Снимка: Виктор Троянов

Всички членове на Петрол Клуб Грифон, заредили на бензиностанции Петрол, участват в седмичната томбола за спечелване на 2-дневна почивка за двама в района на описаната по-горе дестинация. Пълният списък на дестинациите, които ще участват в седмичните томболи вижте тук. „ЗАРЕЖДАЙ И ПЪТУВАЙ“ – докато зареждате на бензиностанции Петрол, събирате и точки за промоционални продукти на атрактивни цени. Повече информация можете да намерите тук.

Дестинация: Ваканция, Зареждай и пътувай

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.