Дестинация: Ваканция – Петрич

0
 

Сподели

Shares


Дестинация: ваканция - Петрич
Ако все още не сте посещавали Югозападна България, можете да използвате няколко от оставащите дни от лятото, за да се насладите на района около Петрич. В района ще откриете прекрасна природа, туристически обекти, които ще обогатят познанията ви и места, на които, ако имате приключенска и авантюристична душа, ще можете да пробвате различни активности.

Петрич се намира на около 180 км от София. Необходими са около 2-3 часа, за да се достигне града, тъй като пътят минава през живописното дефиле на река Струма (Кресненското дефиле), характерно с многобройните си завои и тесен път.

В град Петрич има много места за настанява от хотели до къщи за гости.

Ако предпочитате да нощувате в планината (ПП Беласица) можете да посетите хижа Беласица, където е разрешено и разпъването на палатка. Друг вариант е да се настаните в хижа Конгур, която е се намира на около 2 часа от едноименния връх.

Дестинация: Ваканция - Петрич, село Златолист
Изглед към планина Беласица/Снимка: Ира Кюрпанова

Ако търсите почивка

В град Петрич и околностите можете да се насладите на почивка с опознавателен характер на културни и исторически забележителности. Такива са четирите църкви (“Света Богородица”, “Свети Никола”, “Свети Георги”, “Успение Богородично”), които можете да разгледате в града, къща-музей “Ванга”и Историческия музей, който ще ви запознае със своите пет раздела – Археология, Османско владичество, Възраждане, Етнография, Нова и Най-нова история.

Централна експозиция на Исторически музей Петрич работи без почивен ден.
Работно време: всеки ден от 10:00 до 17:00 ч.
Такси: Входни билети за индивидуални посетители – 2.00 лв.
За учащи и пенсионери – 1.00 лв.
Безплатен вход: Всеки последен понеделник от месеца; Деца до 6 години; За хора със специфични потребности; Дарители на музея;

Близо до Петрич се намират и селата Ключ и Златолист, и местността Рупите. Всяко от местата потапя в неповторимата си атмосфера и предлага различни възможности за отдих и интересен престой.

Дестинация: ваканция - Петрич
Хераклея Синтика

Село Ключ
Село Ключ се намира на около 20 км западно от Петрич. В селото има голяма къща за гости, където можете да отседнете. На около 5 км северно се намира Самуиловата крепост, където е издигнат мемориален комплекс в чест на Цар Самуил и неговата войска. Крепостта е важен туристически обект и един от 100-те национални туристически обекти. Село Ключ притежава отличието „ЗЛАТЕН ПЕЧАТ” за Уникално европейско селище, заради древната си история и значимо културно наследство.
Селото е изходна точка за изкачването на пограничния връх Тумба, на който се събират границите на България, Гърция и Македония.

Самуиловата крепост
Работно време:
Летен сезон /април – септември/
От понеделник до петък: 09:00 ч. – 18:00 ч.
Събота и неделя: 09:00 ч. – 16:00 ч
Зимен сезон /октомври – март/
От понеделник до петък: 09:00 ч. – 16:00 ч.
Събота и неделя: 09:00 ч. – 16:00 ч.
Цени на входни билети: Входни билети за индивидуални посетители – 2.00 лв. За учащи и пенсионери – 1.00 лв.

Рупите
Красива и мистична, местността е разположена на брега на река Струма, в подножието на вулканичния връх Кожух. Мястото е известно с построения от баба Ванга храм „Св. Петка Българска“ и горещите минерални извори с температура 75 градуса.
Работно време на храм „Св. Петка Българска“ от 8:00 до 19:00 часа.
Минералните извори могат да се ползват целогодишно и са без работно време.

Хераклея Синтика
На около 15-20 минути пеша от храма в Рупите се намират останките на един от най-големите антични градове – Хераклея Синтика.
Работно време: Всеки ден от 10 до 17 ч.
Цени на входни билети: Входни билети за индивидуални посетители – 2.00 лв. За учащи и пенсионери – 1.00 лв.

Село Златолист
Село Златолист се намира на 30 км североизточно от Петрич и на 200 км от София. Селото е известно с църквата „Св. Георги“ и легендите за ясновидката Преподобна Стойна, изрекла две впечатляващи пророчества: “Голем е Космосът, но по него ще тръгнат ората, за добро ще е нема да ви е страх!” и „Ще дойде време, хората ще се изнесем да живеем в плаващи градове, а на небето ще грее втора луна. Кога – не питайте, само Бог горе високо решава, сега, днес, утре – кога той даде.”

Църквата ще ви впечатли с интересни икони като дявол, впрегнал човек в каруца, светец с глава на кон, гола до кръста жена.

В двора ще откриете и един от най-старите явори. Местните хора твърдят, че дървото е над 1 300 години.

Дестинация: Ваканция - Петрич, село Златолист
Вековният явор в село Златолист/Снимка: Ира Кюрпанова

Ако търсите приключение

Районът на град Петрич предлага чудесни вело маршрути и маркирани пътеки, които ще ви разкрият прекрасни природни картини. Областта е прекрасно място за планинари, велосипедисти, парапланеристи и всички, които искат да се докоснат до магията на тези спортове.

Велосипедна обиколка на Беласица

Дестинация: ваканция - Петрич
За тази обиколка са ви необходими 2 дни, които могат да бъдат разпределени така:

Първи ден
с. Габрене – с. Скрът – гр. Петрич (стадиона) – хижа „Беласица“ – хижа „Конгур“
Разстояние: 41,6 км
Денивелация (изкачване): 1430 м
Най-висока точка: хижа Конгур – 1280 м н.в.
Най-ниска точка: гр.Петрич – 200 м н.в.
Времетраене на чистото каране: 4 ч.

Втори ден
хижа „Конгур“ – вр. Голям Конгур – вр. Радомир – подножието на вр. Тумба – с. Скрът – с. Габрене
Разстояние: 51 км
Денивелация (изкачване): 1080 м
Най-висока точка: вр.Радомир – 2029 м н.в.
Най-ниска точка: с.Габрене – 350 м н.в.
Времетраене на чистото каране: 5 ч.

Организирана обиколка на ПП Беласица се прави обикновено в началото на лятото.

Колоездачно даунхил трасе

Дестинация: ваканция - ПетричАко сте почитател на даунхил колоезденето (спускане ), ПП Беласица предлага едно от най-добрите трасета в България. Трасето е изградено през 2015 година и дължината му е около 2 км. Денивелацията е близо 400 метра, като по трасето има 11 големи скока с различни характеристики: трапци, степъпи, ролдгапи и дропове. Най бързите колоездачи успяват да го преминат за 2 минути и 30 секунди.

Парапланеризъм

Kongur Air Fest_by Stefan Iliev
снимка: Стефан Илиев

Билото на Беласица е прекрасно място за парапланеризъм. Най-достъпният връх за излитане е Конгур с височина 1951 м.

Достъп: комбинация от асфалтов и черен път. Зимата не е достъпен с автомобил.
Автомобил: 4х4
Време за достигане от град Петрич: между 1:30 и 2 часа.
Посока за излитане: изток, североизток, север, северозапад. В добър летен ден може да се излети и на юг, но трябва да се внимава с роторния вятър!
Официални места за кацане: поляните от западната страна на град Петрич.
Специфики: през горещите летни дни планината прегрява, което води до спиране на термиките (издигащият се топъл поток въздух) под билото – затова летете високо и далече.

Ако не сте пилоти, но все пак искате да опитате, можете да го направите в тандемен полет. За съжаление в Петрич все още няма местни тандемни пилоти, но sky-camp.com София организират полети там.

Лешнишки водопад
Начална точка: хижа Беласица, която е на 8 км по асфалтов път от град Петрич
Времетраене: около 40 минути пеша
Описание: Добре обособена пътека с маркировка, с леки изкачвания и спускания. Включва и равни участъци. Пътеката преминава през няколко потока, на които са изградени дървени мостчета. Ромонът на планинските поточета и птичите песни ще направят разходката ви още по-приятна.

Дестинация: Ваканция - Петрич, село Златолист
Лешнишки водопад/Снимка: Ира Кюрпанова

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.