Световното първенство по футбег (хек) идва в София

0


Дата на събитието: 22.07.2018

Сподели

Shares

Броим дните до старта. На 22 юли София ще посрещне изключително атрактивно събитие – Световното първенство по футбег.

хек, Световно първенство в София
Снимка: IFPA

Ако чуждицата „футбег“ не ви говори нищо – спомнете си за мекото топче „хек“, което се подава между хора, наредени в кръг в парка. Сега добавете и игрище с мрежа, подобно на бадминтона, както и умопомрачителни трикове и състезатели, които не позволяват на топчето да следва законите на гравитацията. Мрежата между индивидуалните участници и отборите е висока около метър и половина и край нея се разиграва зрелищен спектакъл, изобилстващ от скокове и превъртания. Ако тази дисциплина не ви се стори достатъчно атрактивна, има и друга. В нея триковете са дори повече и подобно на танц са съчетани с избрана от играчите музика. Т.нар. „фристайл“ или свободен стил е за хората, на които не им липсва фантазия. Всеки един от състезателите показва своя съвкупност от сложни трикове, оформяйки хореографията на представлението си. Независимо в коя дисциплина е състезанието обаче, целта е топчето да не попада на земята, като това да се случва само с подаване с крак (от коляното надолу) и то по възможно най-атрактивния и оригинален начин.

Хек, Световно първенство
Кадър от Европейското първенство по футбег 2018/Снимка: Gregor Znidarsic

Какви точно са правилата, кои са най-новите трикове и колко продължително може да се задържи топчето далеч от земята, ще ни покажат някои от най-добрите състезатели в света. Те гостуват на София от 22 до 28 юли и ще бъдат общо над 100 души от повече от 16 държави. Сред тях са изключително атрактивни състезатели като световния шампион при мъжете – Карим Даук от Швейцария, шампионката сред жените – Лена Млакар от Словакия, Артур Ледан от Франция и други. Специално за събитието в София ще пристигне и един от „бащите“ на спорта – американецът Кен Шулц. Той е присъствал на зараждането на спорта още през 1972 г. и е бил неделима част от екипа, който е тласнал развитието му. Кен пристига със сина си, като двамата ще се състезават на мрежа.

хек, Световно първенство в София
Кадър от Европейското първенство по футбег 2018/Снимка: Gregor Znidarsic

Състезанията ще се проведе в зала „София“ в Борисовата градина (тенис кортовете в близост до Парк-хотел „Москва“). Предвидени са и демонстрации на открито на сцената в Борисова градина. Те ще се проведат на 26 и 27 юли (четвъртък и петък) след 16 ч. Всички състезания и демонстрации са с вход свободен. Пълната програма можете да бъде открита на официалния уебсайт на събитието – footbagworlds2018.com.

Световното първенство по футбег (хек) идва в София
Кадър от Европейското първенство по футбег 2018/Снимка: Gregor Znidarsic

Световното първенство по футбег се провежда вече 39 години без прекъсване. Българското му издание се организира от Международната асоциация на играчите по футбег, българския клуб Urban Komba Footbag и Sports Management Bulgaria.

Във видеото на Стефан Тонев по-долу, пък можете да прослдите историята на спорта в България.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.