Никога неизкачвани върхове: Линк Сар

0
 

Сподели

Shares

Линк Сар е седемхилядник в планината Каракорум. Той е един от труднодостъпните върхове в планината, за което засвидетелства и фактът, че все още никой не е стъпвал на него.

Линк Сар
Photo: alpineexposures.com

Върхът е разположен в долината Чаракуса и достига височината от 7041 м. В съседство до него се намират шестихилядникът К7 (6934 м) и седемхилядникът К6 (7282 м).

Именно трудният достъп до върха прави катерачната активност в региона ниска. През годините е имало няколко опита на алпинисти да достигнат до 7041-метровия Линк Сар, но различни причини възпрепятстват експедициите да доведат мисията си до успех.

Линк Сар
Photo: alpineexposures.com

През лятото на 2015 г. Джон Грифит и Анди Хаусмън поемат към долината Чаракуса, за да изкачат седемхилядника. Три дни след началото на експедицията Грифит се разболява и това се превръща в едно от тежките предизвикателства, пред които трябва да се изправи. Въпреки това алпинистът не се отказва от идеята да достигне до върха. Затова Грифит и Хаусмън прекарват един ден в почивка, а след него решават да тръгнат нагоре. Тогава достигат до западния връх на Линк Сар, който е висок 6938 м. Това е първото в историята изкачване и на шестхилядника.

Линк Сар
Photo: alpineexposures.com

Главният, все още неизкачван Линк Сар, е на отстояние 1 километър от върха, до който са достигнали двамата мъже. Те обаче не поемат към него, тъй като до там трябва да преодолеят тесен ръб с голямо количество снежна маса, която от своя страна е надвиснала. Освен това времето не е било подходящо за подобни дейности. Алпинистите дори решават да прекарат нощта на западния връх, тъй като през деня е било топло, за да предприемат слизане, което в подобни условия е рисково, именно заради снега.

Линк Сар
Photo: alpineexposures.com

През нощта Грифит отново вдига температура, но двамата мъже все пак започват спускането и успешно достигат базовия лагер.

Преди 2015 г., Грифит е правил още няколко опита за изкачване на Линк Сар. Единият от тях се случва през 2012 г., отново в компанията на Хаусмън. Тогава обаче Хаусмън се разболява и алпинистите не успяват да достигнат върха.

През 2014 г. Джон Грифит се завръща в долината Чаракуса с друг партньор. По време на опита си мъжете се изправят пред много тежки метеорологични условия, които впоследствие описват като едно от най-големите предизвикателства, пред които са се изправяли някога и на физическо, и на психологическо ниво.

Линк Сар
Photo: alpineexposures.com

А дали 7041-метровият Линк Сар ще бъде изкачен скоро, тепърва предстои да разберем.

Още истории за неизкачваните върхове по света можете да намерите тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.