Първо изкачване на връх Линк Сар в Каракорум

Екип от американски алпинисти го достигат през 2019 г.

0
 

Сподели

Shares

Линк Сар е седемхилядник в планината Каракорум. Той е един от труднодостъпните върхове в планината, за което засвидетелства и фактът, че беше покорен едва през 2019 година. Екип от американци направи първото изкачване на Линк Сар (7041 м) в Източен Каракорум, Пакистан, изкачвайки го от южната страна. Екипът включваше Стив Суенсън, Крис Райт, Греъм Цимерман и Марк Ричи. Изкачването и слизането е отнело на алпинистите 8 дни и е белязано от 36-часова буря, когато Цимерман пада от 35 метра, след като е пометен от лавина точно под върха. Това смело изкачване е наградено с Piolet d’Or 2020 г.

Линк Сар
Photo: alpineexposures.com

Върхът е разположен в долината Чаракуса и достига височината от 7041 м. В съседство до него се намират шестихилядникът К7 (6934 м) и седемхилядникът К6 (7282 м).

Именно трудният достъп до върха прави катерачната активност в региона ниска. През годините е имало няколко опита на алпинисти да достигнат до 7041-метровия Линк Сар, но различни причини възпрепятстват експедициите да доведат мисията си до успех.

Линк Сар
Photo: alpineexposures.com

През лятото на 2015 г. Джон Грифит и Анди Хаусмън поемат към долината Чаракуса, за да изкачат седемхилядника. Три дни след началото на експедицията Грифит се разболява и това се превръща в едно от тежките предизвикателства, пред които трябва да се изправи. Въпреки това алпинистът не се отказва от идеята да достигне до върха. Затова Грифит и Хаусмън прекарват един ден в почивка, а след него решават да тръгнат нагоре. Тогава достигат до западния връх на Линк Сар, който е висок 6938 м. Това е първото в историята изкачване и на шестхилядника.

Линк Сар
Photo: alpineexposures.com

Главният връх Линк Сар, е на отстояние 1 километър от върха, до който са достигнали двамата мъже. Те обаче не поемат към него, тъй като до там трябва да преодолеят тесен ръб с голямо количество снежна маса, която от своя страна е надвиснала. Освен това времето не е било подходящо за подобни дейности. Алпинистите дори решават да прекарат нощта на западния връх, тъй като през деня е било топло, за да предприемат слизане, което в подобни условия е рисково, именно заради снега.

Линк Сар
Photo: alpineexposures.com

През нощта Грифит отново вдига температура, но двамата мъже все пак започват спускането и успешно достигат базовия лагер.

Преди 2015 г., Грифит е правил още няколко опита за изкачване на Линк Сар. Единият от тях се случва през 2012 г., отново в компанията на Хаусмън. Тогава обаче Хаусмън се разболява и алпинистите не успяват да достигнат върха.

През 2014 г. Джон Грифит се завръща в долината Чаракуса с друг партньор. По време на опита си мъжете се изправят пред много тежки метеорологични условия, които впоследствие описват като едно от най-големите предизвикателства, пред които са се изправяли някога и на физическо, и на психологическо ниво.

Линк Сар
Photo: alpineexposures.com

Истории за неизкачваните върхове по света можете да намерите тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.