Най-добрият планински колоездач на Непал

Раджеш Магар е на 21 и вече е четирикратен национален шампион по планинско колоездене в Непал

0
 

Сподели

Shares

Когато заговорим за планинското колоездене в Непал, няма как да не споменем името на Раджеш Магар. Той е на 21, а вече е четирикратен национален шампион по планинско колоездене в родината си. И не постиженията му са тези, които впечатляват всички любители на спорта, а начинът, по който момчето успява да извоюва мястото си сред най-добрите представители на спорта в Непал.

Раджеш Магар
Снимка: bikemag.com

Раджеш се ражда в покрайнините на столицата на Непал – Катманду, където родителите му се местят от село, за да потърсят по-добра работа и следователно по-добро заплащане, с което да могат да осигурят образование за децата си. Въпреки това, цялото семейство непрекъснато е изправено пред трудности от финансово естество. Раджеш е принуден да започне да работи, още докато е на 10. Едновременно с това ходи и на училище.

Както всяко дете, и Раджеш иска колело. Той успява да задели средства от парите, които получава, докато работи. По този начин се сдобива с първия си велосипед. В началото го използва предимно като средство за придвижване от една точка до друга (както и повечето хора в Непал). Това му помага да осъзнае, че е добър начин да свърши повече неща за по-кратко време.

Впоследствие обаче той вижда в колелото си нещо много повече от инструмент за придвижване. Емоцията от карането го завладява все повече и разбира, че този процес може да бъде и форма на забавление за хората. Затова решава да изгради няколко скока, на които тренира след училище, за да развива уменията си, които ще го отведат по-нагоре и по-далеч.

Раджеш Магар
Снимка: bikemag.com

Малко по малко новото любимо занимание на Раджеш придобива все по-голям смисъл в живота му. То от своя страна го отдалечава от училището. Това обаче е проблем за родителите му, които са мнение, че единственият начин момчето да си осигури по-добро бъдеще, е като учи. Затова майка му решава да продаде на търг колелото, за което синът й е заделял средства дълго време.

Подобни събития биха демотивирали много хора, особено на възрастта на момчето. Той обаче приема развоя им по-скоро като възможност да се сдобие с мечтания от него даунхил велосипед. Раджеш започва да гледа клипове в Youtube, чрез които придобива теоретични знания как да си построи собствено колело. Той намира материали в склад за отпадъци и поставя началото на целия процес.

Раджеш Магар
Снимка: JOEY SCHUSLER/nationalgeographic.com
Идва ред и на състезанията

Планинското колоездене не е сред най-разпространените спортове в Непал, особено когато Раджеш Магар започва тийнейджърските си години. Следователно и състезанията не са били много. Момчето обаче чува за надпревара, която се провежда близо до мястото, където живее. Без да се колебае, решава да се впусне в нея. Той се появява на стартовата линия с футболна тениска, без екипировка и пари, с които да заплати таксата за участие. Един от състезателите го вижда и му предлага каска на заем, както и да покрие сумата, която е нужна, за да стартира. Именно това се случва и Раджеш Магар става най-младият участник в състезанието.

И тъй като момчето се впуска в него с колелото, което е създал сам, организаторите не искат да го допуснат поради мерки за сигурност. И това не го спира. Упоритостта му успява да привлече вниманието на хората около него и най-вече на местен планински колоездач и водач. Впечатлен от уменията на Магар, той веднага му предлага работа като водач, но много малко след това осъзнава, че може да помогне на момчето да стане състезател. Благодарение на него, Раджеш вече има колело и започва да ходи по състезанията, които се организират на територията на цялата страна.

Раджеш Магар
Снимка: bikemag.com

Резултатът е видим, още когато Магар е на 16 и вече е национален шампион по планинско колоездене. След първата титла идва и втората. И така – до четвъртата. Това не убягва от полезрението на различни спонсори, които обаче най-вече са впечатлени от борбеността, мотивацията и отдадеността, с които момчето подхожда към любимия си спорт.

През 2018 г. Раджеш Магар попада в списъка и на приключенците на годината на National Geographic. Tой мечтае да се състезава на световната сцена. Основната му цел обаче е, чрез личния си пример, да покаже на децата в Непал, както и на семейството си, че мечтите се реализират, когато си решителен и не се отказваш. Освен това желанието му е да засвидетелства, че в Непал има добри планински колоездачи.

Следващото видео е кратък филм, който онагледява историята на четирикратния шампион по планинско колоездене на Непал.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.