Дестинация: Ваканция – Маджарово

Лешояди, язовири и древни останки

0
 

Сподели

Shares

Само това лято списание 360° и бензиностанции Петрол ще ви дадат 10+ предложения за ваканционни дестинации. Най-любопитните 10 споделяме всяка седмица във Фейсбук, а още много вълнуващи открийте на страниците на Списанието. Това лято, само в търговската мрежа на Петрол, 360° ще бъде на цена от 1,99 лв./брой.

Дестинация Маджарово
Снимка: Христо Узунов

Ето, че дългоочакваният момент за летните скитосвания най-сетне дойде и лакомият търбух на празната раница очаква да бъде напълнен с най-необходимото, за да се отправим отново на път.

Но, накъде да поемем? Посоки много, а почивката само една. За да отстреляме много зайци (нито едно животно не е пострадало при написването на този материал) с един отпускарски куршум е нужно правилно да подберем мястото, а този път то е Маджарово!

Защото второто по малкост (след Мелник) градче предлага чудесни опции за активно-мързеляшка почивка сред опияняващите красоти на Източните Родопи. В околността са разположени един куп природни забележителности и тракийски светилища, а близостта с река Арда и цели два нейни язовира разширяват опциите за приятно прекарване на времето допълнително.

Маджарово се намира в Хасковска област, на около 60 км от Кърджали и на 50-тина от Свиленград (което пък е плацдарм за допълнително трансгранично разширяване на почивните дейности). В настоящия материал обаче ще ви разкажем само за две от безкрайните опции за почивка. Ето ги и тях:

Ако търсите почивка – Природозащитен център “Източни Родопи”

Дестинация Маджарово
Снимка: Христо Узунов

На входа на Маджарово се намира Природозащитен център “Източни Родопи”, който е основна туристическа атракция в околността поради съвсем незначителния факт, че на територията му може да се наблюдава единствената в България колония от лешояди (белоглави).

Причините да дойдете тук: Лешоядите, разбира се! Центърът се намира само на 2 км от Маджарово и по три сравнително леки екопътеки за около 15 минути ще се озовете на специална площадка за наблюдение на мършоядните птици, с изградено фотоукритие където с биричка в ръка можете да се отдадете на новата си страст – орнитологията.

Дестинация Маджарово
Снимка: Христо Узунов

Какво още: Още лешояди. Само че под формата на интерактивна изложбена зала, която по забавен начин ще ви запознае с живота на хвъркатите, както и с другите представители на местната фауна.

Дестинация Маджарово
Отбивката за Природозащитен център „Източни Родопи“
Снимка: Христо Узунов

Освен това: Центърът разполага с добре организирана къмпинг зона с паркинг, баня и тоалетна и места за до 10 палатки и 4 каравани. Върху спретнато огнище пък можете да намятате цвърчащата благодат за вечеринката. Ако пък ви мързи – наблизо има и ресторант.
Работно време: Всеки ден от 9:00 до 20:00 ч.

Ако търсите приключение – язовир Студен кладенец

Дестинация Маджарово
Снимка: Христо Узунов

Близо до Маджарово се намират язовирите Ивайловград и Студен кладенец. Макар последният да е малко по-далеч ще се спрем именно на него защото отвсякъде си е топ локация за извършването на греховни удоволствия с каяк или пеша.

Язовирът е третият по-големина у нас, а красотата му е с две позиции по-нагоре в класацията! Неговите води бавно се хлъзгат покрай едни от най-живописните места в тази част на планината. По отвесните бреговете са накацали останките от няколко древни крепости, а самата природа мени облика си с всяко загребване…

Островът на муфлоните и местността Юмрук кая

Дестинация Маджарово
Юмрук кая от Островът на муфлоните
Снимка: Христо Узунов

Удобно място да спуснете на вода каяците за тази обиколка е село Гняздово, откъдето целите ви са на един хвърлей. На територията на острова, необезпокоявани от нищо живеят стотици сърни и ако сте достатъчно тихи ще може да им се полюбувате докато пият вода.

Юмрук кая пък е високо скалисто плато, на чиято връхна точка се намират останките от древнотракийска крепост. Няма да успеете да я видите от борда на кака, но пък ще имате възможност да се насладите на интригуващите форми на платото.
Изходна точка: Село Гняздово.
Времетраене: Около 1 час 30 минути на дестинация.
Специална екипировка: Каяк

Крепостта Моняк, въженият мост при село Лисиците и тракийското светилище Читкая

Дестинация Маджарово
Мостът при село Лисиците и връх Шеста крепост
Снимка: Христо Узунов

Тези дестинации са достъпни от землището на село Широко поле, на 9 км източно от Кърджали. Средновековното укрепление Моняк е построено върху извисяващия се над селото отвесен връх Шеста крепост, висок 586 метра. До него се достига с кола по асфалтов път, откъдето започва пешеходна пътека.

Дестинация Маджарово
Моняк след дъжд и отражението на въжения мост за Лисиците
Снимка: Христо Узунов

Точно под върха пък се намира най-дългият въжен мост на Балканите (250 м). Той е единствената сухопътна връзка на село Лисиците с останалия свят. Ако сте без каяци ще трябва да се придвижите по релсите на влака Кърджали-Димитровград докато не достигнете ЖП спирка “Момина скала”, откъдето се отклонявате към моста (вижда се). От входа на селото започва маркирана пътека, по която за около 20 минути ще достигнете до тракийското светилище Читкая.
Изходна точка: Село Широко поле.
Времетраене: Около 1 час на дестинация + 20 минути за скалното светилище.

Дестинация Маджарово
Читкая
Снимка: Христо Узунов

Всички членове на Петрол Клуб Грифон, заредили на бензиностанции Петрол, участват в седмичната томбола за спечелване на 2-дневна почивка за двама в района на описаната по-горе дестинация. Пълният списък на дестинациите, които ще участват в седмичните томболи вижте тук. „ЗАРЕЖДАЙ И ПЪТУВАЙ“ – докато зареждате на бензиностанции Петрол, събирате и точки за промоционални продукти на атрактивни цени. Повече информация можете да намерите тук.

Дестинация: Ваканция

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.