Първото изкачване на Нанга Парбат

На 3-ти юли 1953 г.

0
 

Сподели

Shares

3-ти юли 1953 г. е денят, в който австриецът Херман Бул осъществява първото изкачване на деветия по височина връх в света – Нанга Парбат (8126 м). Постижението му е едно от най-значимите в историята на алпинизма по няколко причини. Преди да се случи то, 31 човека загиват в опит да достигнат осемхилядника. Освен това Херман Бул решава да продължи сам в последните метри на върха, след като другите членове на експедицията решават да се върнат обратно. Това означава, че той осъществява изкачването соло, което е регистрирано като първото солово достигане до осемхилядник в историята. Като допълнение на всичко това, австрийският алпинист изминава разстоянието до Нанга Парбат без наличието на допълнителен кислород.

Херман Бул
Снимка: summitpost.org

Маршрутът, по който Бул изкачва върха, е източният му ръб. Първоначално той се движи в компанията на други членове на експедицията, с която поема към осемхилядника. В последните 1300 м обаче всички поемат в обратната посока. Единствен Бул решава, че трябва да продължи напред. Събитията не преминават без драматичен развой, след като на слизане от върха, алпинистът е принуден да прекара нощта на тесен ръб. Въпреки изтощението, на следващия ден австриецът успява да продължи напред и да се върне в един от лагерите. Това се случва 40 часа, след като е поел към върха.

Въпреки че други алпинисти са критикували Бул за решението да продължи нагоре сам, постижението му остава като едно от най-значимите в историята на алпинизма.

Херман Бул
Снимка: planetmountain.com

Прочетете цялата история на австрийския алпинист в: Херман Бул – първият човек, който изкачва осемхилядник соло 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.