Херман Бул – първият човек, който изкачва осемхилядник соло

0
 

Сподели

Shares

Нанга Парбат и Броуд Пик. Два осемхилядника, един човек. Херман Бул е алпинистът, който за първи път достига до най-високите им точки. Освен това името му свързваме и с факта, че е първият човек, който някога изкачва връх над 8000 м соло и първият човек, който прилага алпийския стил на катерене в Хималаите. Именно тези постижения му отреждат място сред най-добрите алпинисти на всички времена.  

Херман Бул
Снимка: planetmountain.com

Ранни години

Херман Бул е роден на 21 септември 1924 г. в  Инсбрук. Детството му не е леко, тъй като губи майка си и е принуден да живее в сиропиталище. Първият си досег с планината прави, докато е тийнейджър. Първоначално започва да се катери в Австрийските Алпи. В края на 30-те години на миналия век се присъединява и към клона на Немската алпийска асоциация в Инсбрук. След това става член и на Планинската спасителна служба, също в Инсбрук.

Първото в историята изкачване на Нанга Парбат

След Втората световна война идва най-активният период за Херман Бул в алпинизма. През 1953 г. се случва едно от най-значимите постижения не само за него, но и за историята на осемхилядниците. Австриецът прави първото някога изкачване на 8126-метровия Нанга Парбат. Освен това той го осъществява соло и без наличието на допълнителен кислород, което го превръща в единствения алпинист, който прави премиера на осемхилядник соло.

Херман Бул
Снимка: summitpost.org

Всъщност първоначалният план е бил Херман Бул да достигне върха с партньора си Ото Кемптер. Той обаче е бил твърде бавен и затова Бул решава да тръгне нагоре сам. Въпреки че изкачва върха, славният момент не е подминат и от тежко изпитание. Австриецът е принуден да прекара нощта на скален ръб на височина от 8000 м, за да оцелее и да продължи слизането си. Това събитие предизвиква бурни реакции сред останалите алпинисти, които критикуват Бул, че е тръгнал към Нанга Парбат сам. Все пак никой не отрича постижението му. То придобива още по-голяма тежест, защото преди да се случи, 31 човека са загинали в опит да осъществят първото изкачване на осемхилядника.

Първите хора, които достигат Броуд Пик

4 години по-късно, през 1957 г., Херман Бул, заедно с Фриц Уинтърселър, Курт Димбергер и Маркус Шмук, правят първо изкачване на още един връх, висок над 8000 м – Броуд Пик.

Херман Бул
Снимка: broadpeak.org

Опит за изкачване на седемхилядника Чоголиса

Поривът за достигане на върхове, на които до тогава не е стъпвал човешки крак, не утихва и след тази премиера. Само няколко седмици след изкачването на Броуд Пик, Бул и Курт Димбергер се отправят към 7665-метровия връх Чоголиса. Неочаквана снежна буря обаче принуждава алпинистите да се върнат обратно. Докато слизат, цепнатина се пропуква и Бул пада 900 м надолу под северната стена на върха. Тялото му никога не е намерено. За дата на неговата смърт е приета 27 юни 1957 г.

Въпреки стечението на обстоятелствата, алпинистът живее в съзнанието на поколения след него, които не спират да се вдъхновяват от подвизите му.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.