Garmin inReach – безопасност отвъд екстремните граници

Там, където другите не могат

0
 

Сподели

Shares
Garmin inReach
Снимка: Garmin.com

Изборът на подходяща екипировка е първото условие за успешно достигане до заветната цел, независимо в какъв екстремен жанр ще проверяваме възможностите си. Една от най-важните точки при подбора на нужния инвентар е личната безопасност, особено когато става дума за рискови начинания като височинния алпинизъм например. Защото понякога границата между живота и смъртта е с размерите на едно единствено миниатюрно устройство.

Говорейки за последното – то трябва да е достатъчно издръжливо, да не се плаши от влага и замърсяване и да предлага достатъчно надеждна връзка с GPS или ГЛОНАСС спътниците. В това отношение винаги можем да разчитаме на лидерите Garmin, които този път ни предлагат един наистина ценен продукт за всеки, дръзнал да прекоси границите на екстремното.

Garmin inReach
Снимка: Garmin.com

Сателитни комуникатори

Garmin inReach SE + и inReach Explorer + са професионални сателитни комуникатори, осигуряващи 100% покритие на глобалната мрежа Iridium. Благодарение на нея спасителните служби винаги ще ви държат под око – от вас се изисква само предварително да въведете маршрут и брой на хората в групата. Услугат не е безплатна, но предлага гъвкав сателитен абонамент за една година или месец за месец.

Дори да се намирате на място извън обхвата на мобилния ви телефон с настоящото устройство лесно ще можете да изпращате и получавате текстови съобщения, да споделяте напредъка на пътешествието си с близки и приятели чрез автоматично изпращане на маркери през определен интервал от време и дори да публикувате в социалните мрежи.

При Bluetooth® сдвояване с мобилни устройства чрез безплатното приложение Earthmate пък получавате пълен достъп до различни DeLorme TOPO карти и цветни аерофотографски изображения на местността. Earthmate дава възможност и за синхронизация на списъка с контакти от вашия телефон, така че да изпращате съобщения с по-малко кликове.

Garmin inReach
Снимка: Garmin.com

Най-важната функция

В случаите когато наистина стане напечено сателитният комуникатор ще ви позволи да изпратите интерактивен SOS сигнал до GEOS – център за 24/7 мониторинг, търсене и спасяване. GEOS поддържа денонощни услуги в над 140 страни и ще препрати вашия сигнал до всички спасители в района, като през това време ще ви предоставя полезна актуална информация, докато не се озовете в безопасност.

Garmin inReach
Снимка: Garmin.com

Параметрите

inReach устройствата са ударо и влагоустойчиви (с воден рейтинг 7IPX) и разполагат с мощна литиево-йонна батерия, позволяваща проследяването ви до 120 часа или до няколко седмици в икономичен режим. Теглото е 190 грама за размери 6,8 x 16,4 x 3,8 см. Диагоналът на дисплея е 2,3 инча с разделителна способност 200 х 265 пиксела. Вградената памет е 2 ГБ.

Garmin inReach
Снимка: Garmin.com

Разликите

Двата комуникатора не се различават един от друго по отношение на гореизброените възможности. А именно – 100% спътниково покритие, интерактивен SOS, двупосочни текстови съобщения, споделяне на локация, cloud съхранение и планиране на пътуването, прогноза за времето.

Това, с което Explorer превъзхожда SE са вградените навигационни сензори като цифров компас, барометричен алтиметър, акселерометър и предварително инсталираната DeLorme топографска карта. Характеристики, които превръщат последния в по-мощното самостоятелно сателитно устройство.

Garmin inReach
Снимка: Garmin.com

inReach Mini

От Garmin предлагат и олекотена версия на сателитния комуникатор, наречена inReach Mini. Освен размерите, които са сведени до оптималните 5,17 x 9,9 x 2,61 см и теглото от едва 100 грама, тук има и няколко разлики в характеристиките. За да се побере всичко в такъв малък корпус, животът на батерията е намален до 50 часа в режим на 10-минутно проследяване с 5-минутно записване и до 20 дни в икономичен режим. Жертвани са също вградената памет и картите. Всички основни функционалности на модела обаче са запазени, което превръща inReach Mini в чудесното бюджетно решение за екстремни моменти.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.