Ваканция? Не забравяй това

0
 

Сподели

Shares
Пътуване
Снимка: Public Domain Pictures

Лятната ваканция е следващото нещо в “дневния” ти списък задачи. Броиш дните до голямото пътуване и постепенно оформяш в главата си лист с неща, които трябва да вземеш. Бански, кърпа, очила. В началото уверено си казваш, че това е всичко, от което имаш нужда. После обаче се замисляш, отварящ гардероба, а оттам изскача надуваемото ти легло за плажа, което естествено, ще трябва да вземеш, нали и без това имаш достатъчно място. Докато се опитваш да му намериш пролука сред останалите “принадлежности”, промъкнали се до куфара/раницата през гардероба, изключваш всичко, което трябваше да свършиш преди да заминеш. Еййй, да не забравиш да се обадиш на Надя, нали искаше да я помолиш да наглежда котката.

Спокойно, ние сме тук, за да напомним какво ще забравиш да свършиш преди да тръгнеш за почивката си.

Пътуване
Снимка: ajc.com

Ето 5 от най-вероятните неща:

Да обмениш валута

Не забравяй да обмениш пари, ако отиваш на почивка в чужбина. Да, вече почти навсякъде можеш да плащаш с карта (освен, ако не си запазил почивка за райските места на края на света), но никога не е излишно да имаш малко пари в брой. Пак по въпроса с финансите – не е лошо да провериш в банката си има ли, и в какъв размер са таксите за теглене от банкомат в държавата, в която отиваш, или при плащане чрез ПОС терминал.

Да изключиш всички електроуреди

Не, не става въпрос за това да дръпнеш кабела на ютията от контакта (все пак провери ли? Върни се за всеки случай и без това не си сигурен дали си заключил!), а да изключиш от електрическата мрежа всички уреди. Първо, дори да са спрени от копчето, те продължават да харчат ток, когато са включени в контакта, второ – колкото по-малко време работят, толкова по-малко вредни емисии в атмосферата и трето, не рискуваш да изгубиш някой от тях, ако по време на отсъствието се случи някоя супер мощна буря и/или авария.

Пътуване
Снимка: Pixabay

Да платиш сметките

Ами, не, няма да бъде готино да се върнеш от прекрасната си ваканция и да нямаш ток. Да, на плажа е романтично да се нощува само под звездите и да се вечеря само на светлината от свещите, но когато трябва да пуснеш пералня след 10 дни обикаляне на земното кълбо, е за предпочитане да имаш достъп до електрическата мрежа. Също, би било чудесно телефонът ти да не бъде спрян поради неплатена сметка, няма нужда да обясняваме колко би било неприятно да се окажеш без връзка с останалия свят или да нямаш достатъчно мегабайти за сърфиране точно когато най-много ти трябва да провериш как се стига до следващата локация. За щастие, умните хора вече са го измислили и дори да се сещаш за това в 00:45 на нощта преди заминаването ти, има как да се разплатиш поне с мобилния си оператор по пътя за ваканцията или мястото, на което ще се намираш. Приложението, което го прави възможно, се казва MyTelenor и позволява плащане на сметки за твоя или друг номер, запазване на кредитна/дебитна карта и/или автоматично плащане на сумата всеки месец. Можеш също да следиш оставащото си потребление, да проверяваш сметката си, да добавиш още минути и мегабайти, когато установиш, че си ги изчерпал.

Да подредиш работните си задължения

Не забравяй, че дори ти да си в отпуск, другите хора работят. Те може би ще имат нужда от съдействието ти в дните, в които те няма, ще решат, че искат да се срещнете или други работни ангажименти. Добре е първо да уведомиш колегите си, че ще отсъстваш и след това да настроиш автоматичен отговор на имейла си, за да знаят изпращащите, че не ги отсвирваш, а просто не си в офиса.

Пътуване
Снимка: PxHere

Да се погрижиш да имаш застраховка и други важни документи

Често забравяме или пренебрегваме факта, че застраховката всъщност е едно доста полезно “допълнение”. Особено, ако ще се откъсваш от действителността в планината, някои по-неприветливи локации или планираш да практикуваш адреналинови активности, не е изобщо лошо да имаш съответната застраховка. Дано не се налага да я използваш, но винаги е по-добре да я имаш, най-малкото може да ти спести някои иначе доста солени разходи. В този ред на мисли, особено ако ще пътуваш в чужбина, не е зле да помислиш за евентуални медикаменти, които биха били от първа необходимост. По отношение на документите, не забравяй да провериш валидността им преди да тръгнеш. Не е лошо да вземеш пълния “комплект”, с който разполагаш – лична карта, паспорт, шофьорска книжка, а дори и копия от по-важните. Ако планираш да използваш кола под наем по време на почивката си, не забравяй, че повечето фирми изискват валидна кредитна, а не дебитна карта, за да ти предоставят такава. Увери се, че всичко по баланса ѝ е наред.

Пътуване
Снимка: Pixabay

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.