Физиката на бегача: Краси Георгиев х 50 км

2
 

Сподели

Shares

В средата на юни 2018 един отбор с мечта – Краси Георгиев, Делян ‘Дидо’ Димитров и Иван Димов, се събра за първото си спортно предизвикателство. Краси Георгиев – ултрабегачът, който постоянно ни втрещава с невероятните си постижения, имаше за задача на да избяга 50 км.
Краси Георгиев
Предизвикателството на Краси е идеален повод да проверим какво се случва с тялото и организма на един опитен атлет по време на сериозно натоварване. В случая това е възможно благодарение на fenix 5X – умният часовник на Garmin, и записаните метрики в Garmin Connect.

Краси Георгиев, Garmin fenix 5X Heart rate Stats

Краси Георгиев, Garmin fenix 5X Heart rate Stats
Зони на сърдечната честота, измерващи в проценти времето, прекарано във всяка от тях. Започват от Z1 – загрявка (пулс: 108-132 удара в минута), до Z5 – максимално натоварване (повече от 166 удара в минута)

Първото нещо, което ни прави впечатление, е почти постоянният пулс на бегача, по време на цялото бягане, продължило 5 часа и 20 мин. Средните стойности, които часовникът отчита са 147 удара в минута при средна скорост на движение 9.4 км/ч. С помощта на пулса, часовникът прави изчисления и изводи за анаеробното и аеробното представяне на атлета. Анаеробният тренировъчен ефект измерва сърдечния ритъм и скоростта, за да определи ползата от тренировката за подобряване на физическите способности при много висока интензивност. От 50-километровото изпитание Краси е подобрил анаеробното си представяне с 3.6 пункта (откакто използва Garmin fenix 5X).

Краси Георгиев, Garmin fenix 5X Speed

При скоростта също забелязваме интересен резултат. В продължение на почти цялото бягане Краси се е движил с около 10 км/ч и е стартирал с около 9.4 км/ч. Интересното е, че най-голямата развита скорост се е случила към финала на бягането (когато предполагахме, че атлетът ще бъде по-скоро уморен, отколкото в кондиция за финален спринт). Всъщност, след 45-ия километър започва едно почти постоянно увеличаване на скоростта на бягането, достигаща до 21.1 км/ч на 49-ия километър. Тогава пулсът на Краси се е вдигнал и до 165 удара в минута.

Краси Георгиев, Garmin fenix 5X Cadence

Друга любопитна информация, която получаваме от fenix 5X е кадансът на бягането. Интересното тук е, че Garmin Connect автоматично съпоставя каданса на конкретния бегач, в случая Краси Георгиев, с беговите каданси на останалите бегачи, като ги разделя на пет отделни групи, всяка от които визуализирана в различен цвят. Лилавият каданс, който виждаме при Краси, е за групата бегачи, тичащи в тенденция над 183 стъпки в минута. Garmin Connect ни казва още, че като цяло по-опитните бегачи се движат в каданс над 180 стъпки в минута, а по-бързият каданс се асоциира с по-малко време, “прекарано” в контакт със земята. Любопитната подробност, която разбираме е, че при по-високите бегачи се наблюдава тенденцията по-бавен каданс. 209 стъпки в минута е най-високият каданс, отчетен при Краси по време на това бягане, а най-бавният – 94 стъпки в минута.

Съвсем скоро очаквайте да надникнем и в статистиките, получени от Garmin fenix 5 след колоездене. Тогава ще разберем и дали тази активност е по-трудна за Краси Георгиев.

Станимир Беломъжев, пък е друг атлет, който използва часовника в тренировките си. Какви са неговите впечатления от “джаджата” и кои са най-полезните функции според ориентировача можете да разберете от статията.

Сподели

Shares

2 КОМЕНТАРИ

  1. Готина реклама. Феникс 3HR има буквално казано същите функции но е на 50% цена.

  2. Тук разбира се не са показани всички функции на Garmin Fenix, Ако ти е интерсно какво в повече може спрямо други по-евтини часовници можеш да видиш тук https://www.360mag.bg/posts/81932
    Идеята на материала беше да видим различни метрики на Краси, а не да показваме колко е хубав часовника :)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.