4 факта от света на планинското колоездене

0
 

Сподели

Shares
Планинско колоездене
Снимка: Mpora

Колкото и да набира популярност напоследък, планинското колоездене си остава един от най-младите спортове. Това, разбира се, не означава, че хората не са карали по планински терени и в миналото, но тогава са го правели по-скоро по необходимост и с цел придвижване и транспорт на различни стоки и товари. Естествено, колелата им също били доста по-скромни от модерните.

    • За първи път планинското колоездене бива “прието” като състезателен спорт в Щатите. Първите състезания се провеждат в Санта Барбара, Калифорния през 1983 и са организирани от Националната офроуд байкинг асоциация. Чак седем години по-късно Международният колоездачен съюз (UCI) признава планинското колоездене за състезателен спорт и включва в календара си подобни събития.

Tour Divide - най-дългото маунтинбайк състезание

    • Най-дългото маунтинбайк състезание, имайки предвид дължината на трасето, е Tour Divide, простиращо се на 4 418 км от старта до финала. То описва траверс по дължината на Скалистите планини, преминавайки от Канада до Мексико.
    • Най-високото състезание по планинско колоездене ве провежда в подножието на Еверест от страната на Тибет. Trans Himalayan Bike Race отвежда колоездачите до близо 5230 м надморска височина.
Дани Макаскил
Дани Макаскил
  • Между 10 и 15 000 участници всяка година се състезават в Birkebeinerrittet в Норвегия. Това е най-посещаванато състезание по планинско колоездене в света.

ВИЖ ПОВЕЧЕ: Планинско колоездене в Хималаите

360°

Най-дългото разстояние, изминато с маунтинбайк за 48 часа е 1,004.41 км и е направено от австралиеца Ейдриън Елул. Още 4 интересни факта за планинското колоездене научете от статията –…

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.