Алпамайо – един от символите на Перуанските Анди

0
 

Сподели

Shares
Алпамайо
Снимка: x-ploregroup.com

Днес отместваме фокуса от хималайските върхове и отпътуваме към Перуанските Анди, където се намира петхилядника Алпамайо. Разказваме ви за него, не само защото е считан за един от най-красивите в света, но и поради факта, че настоящият момент ни напомня за първото в историята достигане до него.

На 20-и юни 1957 г. немска експедиция стъпва на най-високата точка на Алпамайо – 5947 м. Алпинистите осъществяват изкачването по северния ръб. Независимо от коя страна, подходът към петхилядника се характеризира с висока степен на трудност.

Историята на върха разказва за още един почти успешен опит за достигане до него. През 1951 г. белгийско-френска група се отправя към Алпамайо и твърди, че е осъществила първото му изкачване. Джордж Коугън – един от членовете в нея дори издава книгата “Изкачването на Алпамайо”. Преди да се отправи към петхилядника през 1957 г., немската експедиция изучава и анализира всички снимки в нея. След обстоен преглед, членовете ѝ стигат до заключението, че всъщност предшествениците им не са стъпили на същинския връх и може би те ще са първите хора, които ще осъществят достигането до него.

Алпамайо
Снимка: alpamayoperu.com

Най-красивият връх в света

През 1966 г. немското списание “Alpinismus” публикува кадър на Алпамайо, заснет от американски фотограф. Той е бил част от статия, в която е имало и анкета. Гласувалите в нея експерти в областта на планинарството и алпинизма, избират перуанския връх за най-красив в света. 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.