Аспекти на велопреходите в пустошта (for dummies)

Нужното инфо за нужните неща

0
 

Сподели

Shares
велосипедният туризъм по света
Снимка: bicycletouringapocalypse.com

Имате си по два крака и две ръце, но вътре в себе си усещате, че сте незавършени, а при вида на кръгъл предмет ви обземат сладострастни помисли? Не се тревожете – вие просто страдате от велосипедофилия (напълно легален синдром) и всичко, от което имате нужда са две колела, една рамка и някаква посока!

Веднъж осъзнали вашата истинска същност вие ще изпитвате все по-силен глад за приключения и рано или късно байкът ви ще ви отведе в незнайни земи отвъд асфалтовите пътища…

Ето какви са основните неща, от които ще имате нужда за вашето първо офроуд пътешествие с велосипед:

  1. Велосипед.
  2. Офроуд маршрут.

А, сега сериозно:

Облеклото

Колоезденето, което се превърна в носене на велосипеди в калта

Тъй като се предполага, че ще кръстосвате непознати на науката пространства сред гори и полета е важно да се подготвите за неочаквани климатични обрати, които биха могли да настъпят докато сте далеч от населени места.

Екипирайте се според температурите, прогнозата и продължителността на тура. Планът “Минимум” включва поне една допълнителна суха тениска (защото дъжд може и да не вали, но пот ще се лее) и дреха с дълъг ръкав. В зависимост от условията планът “Максимум” предвижда наличието и на дълъг панталон, дъждобран или друга водоустойчива дреха, резервни чорапи и бельо.

Раницата

Колоездачна раница EVOC

За да не претърпите близки срещи с крайпътното сено докато сте с раница и колело е хубаво размерът на последната да е такъв, че да не ви пречи да карате велосипеда си безопасно. Ако максимално напълнената раница дърпа центъра на тежестта ви, когато сте върху велосипеда, прекалено нависоко или прекалено назад – заменете я овреме!

Сред благините на достойните за колоездене раници са ремъците за гърдите и кръста, за по-стабилно прикрепяне към тялото, система за вентилация на въздуха при гърба, възможност за поставяне на резервоар за вода.

Навигацията

GPSMAP® 64s

Често се случва в дивите пространства пътеките да не са маркирани или да свършват внезапно в нищото. За да избегнете уникалния шанс да се забатачите дори да не сте в Родопите е хубаво да се погрижите за ориентирането си като се снабдите с надежден GPS. Разбира се, можете да използвате и вашия телефон, но неговата батерия се изчерпва далеч по-бързо, а при по-продължителни преходи дори портативното зарядно може да се окаже безполезно.

Планът “Максимум” е валиден и за тази точка и включва дублиране на GPS устройството с класическите карта и компас. За всеки случай.

Оборудване и резервни части

Велопреходи в пустошта
Снимка: Христо Узунов

 

Както вече се разбра, очевидно възнамерявате да скитате из лишени от човешко присъствие местности, а това значи и далеч от каквато и да било странична помощ. В случай на нужда и вие като севернокорейците ще трябва да разчитате единствено на вашите собствени сили. А, това означава да се подготвите за възможни непредвидени ситуации, инциденти и повреди по велосипеда.

Някои от полезните в този аспект предмети са:

– Резервни гуми

– Комплект за залепяне на гуми

– Помпа

– Инструменти за ремонт на велосипеда

– Светлини (вкл. челник или фенерче)

– Каска

– Портативно зарядно

– Туристическа аптечка

– Достатъчно количество вода и високоенергийна храна 

– Запалка

Прецизната предварителна подготовка и разчет на маршрута ще ви позволят да вземете оптималното количество багаж с вас, без да се претоварвате с допълнителни килограми. Ако планирате неколкодневни преходи може би е добре да помислите и за допълнителни чанти или дисаги за велосипед, с чиято помощ комфортно да разпределите екипировката си.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.