Първо изкачване на връх Янхукут

0
 

Сподели

Shares

На 6-и юни 2018 г. Малкълм Бас, Пол Фиг и Гай Бъкингам се превърнаха в първите хора в историята, които успяват да достигнат хималайския шестхилядник Янхукут.

Британското трио осъществява изкачването по технически трудния южен ръб на върха. Времето, което отнема на алпинистите да стигнат до най-високата му точка – 6805 м, са 4 дни.

Янхукут
Photo: Guy Buckingham/dreamwanderlust.com
Местоположение

Янхукут се намира на територията на индийския щат Утракханд. Името на върха може би ви е познато, тъй като сме ви разказвали за него.

Вижте: Хималайският връх Янхукут

Шестхилядникът е една от точките в Хималаите, по която се наблюдава ниска катерачна активност. Това се дължи на факта, че Янхукут се намира в отдалечен регион.

Янхукут
Photo:Hamish Frost/Coldhouse/dreamwanderlust.com
Предишни опити

Малкълм Бас е едно от главно действащите лица в експедициите, които правят опит да достигнат до върха през годините. През 2018 той се връща за трети път Хималаите, за да се превърне в първия човек, който изкачва Янхукут. Предишните му опити са били през 2004 и 2014 г. 2014 е годината, в която отбелязва най-голям прогрес. Тогава британецът, заедно със Саймън Иърсли, достигат височината от 6640 м. Силни ветрове обаче са причината алпинистите да не продължат напред, въпреки че вече са катерили 14 часа. Още няколко експедиции през годините се отправят към Хималаите, за да стъпят на Янхукут, но причината това да не се случи най-често са лоши метеорологични условия.

Вижте: Видео: Първото изкачване на хималайския Янхукут

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.