Екстравагантни туристически дестинации за хардкор пътешественици

Стягайте багажа!

0
 

Сподели

Shares
Дестинации за хардкор пътешественици
Снимка: livingnomads.com

Планетата ни е пълна със спиращи дъха места, но някои от тях са толкова невероятни, че дори и най-закоравелите пътешественици ще се нуждаят от дефибрилатор, за да възвърнат обичайния си сърдечен ритъм, след като ги посетят…

Следващата скромна класация посети подземните пространства, морските дълбини, небесните висини и снежните простори, за да проучи някои от най-вълнуващите места, където с кеф да спрете да дишате!

Лека разходка из най-голямата пещера в света

Дестинации за хардкор пътешественици

Заради формата и размерите, съвсем спокойно можем да погледнем на пещерата Ханг Сон Дунг във Виетнам като на огромен физиологичен отвор в земната плът. Тя е дълга почти 9 км, висока е над 200 м и разполага със собствени джунгла и реки.

Ако искате да разгледате атрактивната забележителност, открита едва през 2009 г. , ще трябва да се организарете година по-рано – интересът към нея е огромен. Екскурзиите са с професионален водач, продължават 7 дни и се спи на палатки. Цената е 2300 долара.

С парапланер над пустянята Атакама в Чили

Дестинации за хардкор пътешественици
Снимка: Antofaya.com

Не са много туристите, които избират да посетят тази суха и пресуха точка на планетата, но ако сте почитател на хвърковатите емоции със сигурност вече сте включили град Икике в списъка със желанията си.

Разположен в Северозападно Чили, между синевата на Тихия океан и огромните червени дюни на Атакама, Икике предлага перфектни условия за парапланеризъм. Тук вали точно един ден годишно, а през останалото време можете да се спукате от летене. Ако пък сте представител на сухоземните форми на живот, спокойно можете да се насладите на тандемен полет с професионален пилот от някой от многобройните клубове по парапланеризъм. А, така, ма!

Към останките на Титаник с подводница

Дестинации за хардкор пътешественици
Снимка: express.co.uk

Добре де, подобна услуга наистина се предлага от британския туроператор Blue Marble Private, но освен ако не сте чернобилче с няколко излишни бъбрека или богатият ви чичо в щатите не възнамерява скоро да прегръща разни букети, тази екскурзийка ще ви излезе една идея по-солена от околната вода. А, именно около 81 000 евро.

Въпреки цената всичките турове до легендарните останки за 2018 г. са продадени. За щастие, ако сега сипете цианид в чашата на американския ви чичо ще можете да се класирате за разходка на 3795 м под водата през 2019 г. Ще трябва обаче да побързате – според учените екстремофилните бактерии, които са налазили корабчето, ще го изядат напълно до 15 г. Експедициите до Титаник започват от Нюфаундленд и са с продължителност 8 дни.

Гмуркане между континенталните тектонски плочи в Исландия

Дестинации за хардкор пътешественици
Снимка: Dive.is

Ако психеделичната шарения на Червено море ви е прекалено хипстърска, а мътната супа от водорасли край нашенските брегове продължава да не ви е вкусна, то значи е време да си съберете екипировката и да се отправите към Исландия.

Голямата линейна тектонска структура a.k.a. рифт, наречена Силфра, е единственото място, което позволява да се гмурнете в пространството между Евразийската и Северноамериканската тектонски плочи.

Силфра се намира в езерото Тингватлаватн, захранвано с кристално чиста вода от околните гледчери. Дълбочината на езерото е 114 м, а видимостта е почти същата! Тук можете да практикувате, както шнорхелинг, така и скуба дайвинг, но за последното ще ви трябва и водолазният сертификат.

С кучешки впряг из шведските простори

Дестинации за хардкор пътешественици
Снимка: lulea-swedishlapland.com

Мъдростта на северните народи е пословична, а едно от най-гениалните им изпълнения е решението да намалят личния състав на еленските впрягове, охранявани от кучета като уволнят конете и впрегнат кучетата, за да не плащат двоен надник. Поне такава е легендата.

Каквато и да е истината обаче разходката с шейна теглена от кучета си остава едно от най-романтичните приключенски изживявания. Особено, ако е сред замръзналите езера и смълчани гори на шведска Лапландия. Можете да участвате в подобна приказка, ако посетите град Люлео през зимата, където екскурзиите с оплезени хъскита са основна туристическа атракция.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.