Станимир Беломъжев за Fenix 5X от Garmin

0
 

Сподели

Shares

Станимир Беломъжев е българският спортист, който неведнъж ни е радвал с постиженията си в ски ориентирането. Без съмнение Станимир е един от най-успешните родни състезатели в зимните спортове, ако за „мерна единица“ имаме предвид броя на спечелените от него медали.

ВИЖ ПОВЕЧЕ Станимир Беломъжев: За мен природата е щастие, свобода и уважение.

Този път се свързахме с ориентировача, за да ни помогне да изведем най-важните и полезни характеристики на часовника Fenix 5X от Garmin, за който сме ви разказвали и преди. 5X е най-функционалният часовник от серията Fenix, в която са събрани Fenix 5, Fenix 5S и Fenix 5X. Повече за часовника разбираме от Станимир Беломъжев в следващите редове.

Какво беше първото ти впечатление от Fenix 5х?
Първото ми впечатление за Fenix 5x беше – Уаааууу! Това е най-якият и най-умният часовник, който някога съм виждал. Просто всичко по него беше съвършено. От външния му вид – сапфирено стъкло, голям дисплей, висококачествена EXO-антена от неръждаема стомана, до абсолютно всички функции, които има (толкова са много, че наистина не мога да ги изброя).

Кои функции на Fenix 5х отчиташ като най-полезни с оглед на спортовете, които практикуваш?
Часовникът има много различни профили на активности: вграден пулсомер, тренировъчен статус, който предоставя разширени физиологични показатели и разширена тренировъчна динамика, смарт известия. Mоже би нещото, което най-много ми харесва обаче, е това, че има вградена карта. След като ми беше инсталирана и TOPO карта на България, този часовник се превърна в моя най-верен приятел в тренировки и приключения.

Fenix 5X, Станимир Беломъжев

По характеристики Fenix 5х е оборудван с GLONASS сателитно възприятие и GPS. Как се справя часовника за ориентиране?
Като професионален състезател по ски-ориентиране и ориентиране, ми е забранено да използвам какъвто и да е вид GPS по време на състезания (това правило важи за всички състезатели), а и честно казано, все още няма такава джаджа, която да мисли по-добре от човешкия разум. Затова разчитам изцяло на себе си по време на състезания. Но по време на тренировка, а и след, устройството ми позволява да си направя анализ на преминатия маршрут и да отчета евентуални грешки по вариантите на придвижване, или чистата загуба на време по някоя от отсечките на маршрута.

Най-често използвам GPS функцията на часовника по време на преходи и тежки продължителни тренировки в планината. Определено мога да кажа, че той по нищо не отстъпва на нормален GPS. С вградената карта и чрез прецизното GPS/GLONASS позициониране, часовникът ме ориентира безпроблемно, дори и в най-закътаните места. Той също е оборудван с компас, алтиметър, барометър, термометър, както и свързан с телефона ми може и да даде евентуално влошаване на времето. Това са изключително важни показатели, когато съм в планината и тренирам, или се забавлявам с приятели.

Fenix 5X, Станимир Беломъжев

По време или след тренировки кои са най-полезните за теб данни, които получаваш?
Показателите, които най-много използвам по време на тренировка са времето, пулса, дистанцията, както и скоростта или темпото, с което се движа. За всяка тренировка си задавам конкретни полсови зони, в които да тренирам, както и различни интервални тренировки, с които разполага часовникът. След тренировка проверявам Training effect, за да проверя аеробните и анаеробните резултати от тренировката, както и времето, необходимо за възстановяването ми. В планирането и контрола на тренировъчния процес анализът на тренировките е едно от най-важните неща. Благодарение на Garmin Connect всичко става много по-лесно и много по-бързо. Могат да се правят седмични, месечни и годишни анализи на тренировъчната програма и да се следят абсолютно всички показатели, които касаят фунционалното изграждане на състезателя.

Fenix 5X, Станимир Беломъжев

Най-неприятните условия, в които си ползвал часовника?
Използвал съм Феникс-а в изключително екстремни условия, но може би най-екстремните бяха тази зима на един тренировъчен лагер в Северна Финландия, когато температурите паднаха до -32°C, а часовникът си работеше абсолютно нормално, без никакво забавяне.

Garmin Fenix 5

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.