Вековните дървета в България

 
0

Сподели

0Shares
0 0 0

След като вече се запознахме с част от най-старите дървета в света, идва ред да поставим фокус и върху тези от тях, които са вековни, и се намират на територията на България.

Гранитовският дъб

Счита се, че Гранитовският дъб е най-старото дърво на територията на България. Приблизителната му възраст е 1668 години. Намира се в старозагорското село Гранит, откъдето произлиза и намименованието му. Видът на дървото е обикновен дъб (Quercus robur на латински) – широколистно листопадно дърво от семейство Букови.

Гранитовският дъб
Снимка: Wikipedia
Байкушевата мура

Друго вековно дърво в България е Байкушевата мура. Възрастта му е 1300 години, а тя го превръща в най-старото иглолистно дърво у нас. Видът му е черна мура (Pinus heldreichii на латински). Намира се в планината Пирин, по пътя между хижите Бъндерица и Вихрен. Байкушевата мура впечатлява и с размерите си, които са както следва: височина 26 м, диаметър 2,48 м и обиколка 7,8 м. Тя е кръстена на Костадин Байкушев, който през 1897 г. открива екземпляра и след това го описва.

Байкушева мура
Снимка: commons.wikimedia.org
Източният чинар в село Златолист

Източният чинар (Plantus orientalis на латински) е на 1295 години и се намира в двора на манастира “Св. Георги Победоносец” в село Златолист, близо до Сандански. Манастирът е прочут сред хората не само с вековното дърво в двора си, но и с лечебната и чудодейна сила, която притежава.

Източен чинар, Златолист
Снимка: pochivka.bg
Старият бряст

Една от забележителностите на град Сливен е дървото Старият бряст, за което се счита, че е на приблизително 1118 години. То е от вида полски бряст (Ulmus minor на латински).

Старият бряст, Сливен
Снимка: wikimapia.org

Вижте още: Най-старите дървета в света

Сподели

0Shares
0 0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.