Идея за активен уикенд: каньон Матка в Македония

0
 

Сподели

Shares

Тази седмица ще разнообразим прохладните преходи в българските планини с разходка до едно по-различно, но не и по-малко красиво място. Отправяме се към небезизвестния каньон Матка, който се намира в Македония.

Каньон Матка
Снимка: Михаела Стоянова

Разположен на 17 км от столицата Скопие, проломът е едно от най-посещаваните места в региона. Той предлага за всекиго по нещо. Най-приключенски настроените имат възможност да се катерят, да карат каяк и да обходят по-дивите пространства в околността. А за тези, които искат просто да се разходят и да се любуват на красотата наоколо, има туристически път, който всъщност е най-популярният начин да се стигне до пролома.

Дължината на каньона е 18 км, а реката, която преминава през него, се казва Треска. Той е изграден от варовикови скали. В него има и десет пещери с различна дължина.

Всичко това формира красива природа, която е притегателна сила не само за жителите на Македония, но и за представителите на държавите съседки. Точно затова бъдете готови да срещате много хора в околността, особено ако се отправите натам през почивните дни. Достъпът до каньона е лесен. Малко преди началото на пешеходния туристически път има паркинг. 

Няколко минути след него започва разходката от едната страна на реката. Мястото е оживено, тъй като има заведения и места, където можете да отдъхнете.

Каньон Матка
Снимка: Михаела Стоянова

Ако търсите разнообразие в преживяването, не спирайте разходката своевременно, защото в един момент пътят се превръща и в горска пътека.

За хората, които искат да усетят красотата на каньона по един различен начин, непрекъснато има лодки, които правят разходки по реката. Гледката, която се открива между скалите е внушителна и запомняща се.

Снимка: Михаела Стоянова

А най-приключенски настроените посетители на Матка могат да усетят радостта от това, че са там, като си наемат каяк и се придвижат със собствени усилия. Изживяването е приятно, тъй като реката е спокойна и няма почти никакво вълнение. Това означава, че тези усилия няма да са толкова големи, но за сметка на това, удоволствието, което ще изпитате, ако се впуснете в нещо подобно, е голямо.

Каньон Матка
Снимка: Михаела Стоянова

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.