4 интересни факта за боулдър катеренето

0
 

Сподели

Shares

Неизменна част от подготовката на катерача е практикуването на дисциплината боулдър. Характерно за нея е, че развива силата и издръжливостта, а това е един от най-добрите начини за подготовка за по-сериозни проекти. В следващите няколко реда ще ви разкрием няколко интересни факта, свързани с боулдъринга, които ни отвеждат от зората му до наши дни.

Bouldering
Снимка: climbandmore.com
  1. 30-те години на 20 в. е периодът, в който Пиер Ален и още няколко катерачи полагат основите на боулдър катеренето. Те са го практикували често, предимно във Фонтанбло, като основната им цел е била да се подготвят за бъдещи експедиции в Алпите.
Пиер Ален
Сника: yvesballublog.canalblog.com

2. Модерният боулдъринг като отделна дисциплина има друг основоположник. Джон Гил е човекът, който през 50-те години на миналия век, се застъпва за това боулдър катеренето да бъде отделен спорт със собствени правила. Причина за това е, че той иска да се съсредоточи вниманието си изцяло върху тази дисциплина и да надгражда постигнатото в нея до този момент.

Джон Гил
Снимка: alchetron.com

3. Един от най-трудните боулдър проблеми в света носи името Burden of Dreams и се намира в Лапнор, Финландия. Катерачът Нале Хукатайвал го оценява с категорията 9А.

Burden of Dreams
Снимка: planetmountain.com

4. Много катерачи извеждат Фонтанбло във Франция начело на класацията за най-добрите и подходящи места за практикуване на боулдър катерене. 

Боулдъринг във Фонтанбло
© LITTLE SHAO/redbull.com

А едно от най-популярните места за боулдър катерене у нас са боулдърите край Рилския манастир. Как се справят с тях родните катерачи вижте във видеото по-долу.

360°

Знаете ли кой е основоположникът на модерния боулдъринг? Научете от статията, представяща 4 факта за боулдър катеренето – https://www.360mag.bg/posts/101104 Във видеото пък вижте Константин…

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.