Никога неизкачвани върхове: Северният ръб на Латок I

Едно от най-големите предизвикателства за съвременния алпинизъм

0
 

Сподели

Shares

Латок I е връх, до чиято най-висока точка всъщност са стигали хора. Един от маршрутите по него – Северният ръб обаче все още носи статута на никога неизкачван.

Латок
Снимка: gripped.com

Интересен е фактът, че това не е така заради ниска катерачна активност в региона. Оказва се, че Северният ръб представлява голям интерес за алпинистите през последните 40 години. Първите опити са регистрирани именно в края на 70-те години. Впоследствие над 30 експедиции са тръгвали по маршрута, но нито една от тях не завършва с успех.

Основни характеристики на върха

Латок I е част от група, в която има още три основни върха със същото име (Латок II, III и IV). Първите два от тях са седемхилядници, а останалите два – шестхилядници. Намират се в планинската подверига Панма Музтаг, която е част от планината Каракорум в Пакистан.

Латок
Снимка: Wikipedia

Всеки един от четирите върха се характеризира с висока степен на техническа трудност. А като се прибави и голямата надморска височина, Латок се превръща в едно от най-големите предизвикателства за алпинистите.

Латок
Снимка: xtremespots.com
Латок I…

Е най-високият връх в групата – 7145 м. 1979 е годината, в която е регистрирано първото успешно достигане до него. То се случва по Източния ръб. Постижението е дело на японска експедиция.

Северният ръб на Латок I

Вече споменахме, че този 2500-метровия маршрут е едно от най-големите предизвикателства за съвременния алпинизъм. Засвидетелстват ни го и числата, които ни казват, че повече от 30 експедиции са пробвали да преминат от началото до края му, но нито една от тях не успява.

Джим Донини, Макъл Кенеди, Джордж и Джеф Лоу са първите хора, които регистрират опит по маршрута. Това се случва точно преди 40 години. Те почти успяват да стигнат до края на тура, но височинна болест ги възпрепятства да продължат напред и да изпълнят целта си.

Латок
Снимка: blog.scarpa.com

90-те години на миналия век  отбелязват голяма катерачна активност и 7 експедиции по Северния ръб на Латок I. Причината за неуспех на всяка една от тях най-често е била лошо време.

Новият век все повече увеличава интереса на алпинистите към неизкачвания все още маршрут. Опитите по него в последните 17 години са цели 10. Последният от тях е през 2017, когато трима алпинисти се изкачват до 6700 м – втората най-голяма височина, достигана по Северния ръб. Липса на провизии и различни контузии обаче възпрепятстват експедицията да продължи напред и да напише нова страница от историята на маршрута.

А дали Северният ръб на Латок I ще остане още дълго време неизкачван, тепърва предстои да разберем.

Още интересни истории за неизкачваните върхове по света можете да намерите тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.